Tvrtka u Puli zaposlila bivše radnike Uljanika s kojima izrađuju elektromotore za brodove

Dok se Uljanik bori za svoju budućnost, u Puli uspješno radi tvrtka koja svojom proizvodnjom stvara budućnost. Izrađuju elektromotore za brodove, a u proizvodnju su uključeni i bivši radnici Uljanika.

Petra Fabian Kapov | 27.08.2019. / 22:17

Galerija

Jedan od njihovih elektromotora s permanentnim magnetima spreman je za put u Dubai, a na njemu se radilo više od tisuću sati. Prije putovanja prošao je ispitivanje.

"On električnu energiju koja dolazi iz mreže mijenja, mijenja frekvenciju i automatski mijenja broj okretaja našem elektromotoru", kaže Marko Celega, elektronamotač i ispitivač. Sve između, od ulaza električne energije i izlaza, njihov je proizvod u tehnološki naprednim varijantama.

"Imaju veći stupanj iskoristivosti što znači da se uz manji utrošak energije može doći dalje s tim motorom, što je budućnost", kaže Andrea Stanković, voditelj proizvodnje.

U cijelom svijetu imaju više od 230 pogona, a najveći uzlet počinje prije nešto više od godinu dana.

"Ovo je dosta zanimljiva tehnologija, elektronički komutirani strojevi su strojevi budućnosti zapravo svi takvi strojevi se ugrađuju u električne aute,a prema tome, to je ono što će doći", kaže Branimir Ružojčić, direktor tvrtke.

Mehaničku obradu dijelova i prije su radili radnici Uljanika. Danas su ih kroz druge vlasnike ponovno angažirali.

Dalibor Premate, operater na CNC stroju, na svome radnom mjestu nešto je više od deset dana. "Rano je još za dati neki komentar, ali nadajmo se najboljem i da će potrajati", kaže Premate.

Tvrtka je to koja nadu pruža i mladima, pa svake godine ima najmanje jednog stipendista. Jedan od njih je i Nikola Vinčić koji se bavi razvojem i istraživanjem, konstruiranjem i dizajnom strojeva.

"Ovdje sam dizajnirao prijenosnik snage koji služi za poboljšanje rada motora. Osjećam se da sam dobio jednu jako dobru priliku, dobio sam razlog osjećati se dobro što sam još uvijek ovdje u Puli i što mogu raditi u svojem polju bez da odlazim izvan države", kaže Vinčić.

Njihovi primjerci vrijede milijune i oni su, zaključuju, budućnost opreme velikih brodova. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Lexus za morski luksuz: Jahta na kojoj bismo rado provodili ljeta


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti