U Zagrebu predstavljena 3D printana hrana, isprobali smo kakvog je okusa

3D budućnost je već stigla u Hrvatsku. U Zagrebu se u petak navečer mogla kušati hrana koja je nastala pomoću tehnike 3D printanja.

Vibor Vlainić | 10.05.2019. / 20:33

Galerija

Za izradu ovog stroja zaslužne su dvije nizozemske dizajnerice, a cilj im je, kažu, bio smanjiti trend bacanja hrane i maksimalno iskoristiti sve ostatke.

Iako je trenutačno proizvedeno tek nekoliko recepata s kruhom ili rižom, neprestano se radi na proizvodnji novih.

3D printanje hrane održava se u sklopu dizajnerskog festivala Zagreb Design Week koji se održava na čak 17 lokacija, a sudjeluje više od 400 izlagača iz cijeloga svijeta.

Zagreb Design Week održava se do kraja tjedna na više lokacija, a središnja je upravo u Tehničkom muzeju. Gdje se printala hrana.

O kakvoj se hrani radi provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec koja je razgovarala s Danielom Tomičićem, direktorom festivala Zagreb Design Week.

Bednjanec je kušala keks okusa vanilije i čokolade koji je nastao u samo 10 minuta 3D printanja. Iako zvuči nevjerojatno, printer za 3D hranu postoji i radi punom parom.

"Postoji i industrija printera, a poanta je da s ovakvim strojem možemo iskoristiti ostatke hrane. Umjesto da ih bacamo, možemo ih pretvoriti u ukusnu i zanimljivo jelo neobičnih oblika koje smo sami modelirali", kazao je Tomičić.

Navodi da je specifičnost u 3D printanoj hrani prhka tekstura budući da se hrana printa u slojevima. "To je ta 3D tehnologija printanja za razliku od pečenja kolača", dodao je Tomičić.

Printanje 3D hrane djeluje pomalo nestvarno, daleko. No, vjerojatno da će se takvi strojevi za 3D printanje hrane početi koristiti u kućanstvima u nekoj daljoj budućnosti - trenutno ne postoji.

"Za sada to ne vidimo kao budućnost jer je proces spor, nepotrebno spor. Ali medicina i zdravstvo već koriste takve strojeve kojima eksperimentiraju za ljude koji imaju problema s gutanjem pa im je potrebna hrana takve teksture. S obzirom na probleme, ovo je za njih idealno rješenje, zaključio je Tomičić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti