Uber se okreće električnim vozilima i poskupljuje vožnju

Za sedam godina sva Uberova vozila u Londonu bit će električna, a ova će kompanija vozačima pomoći u kupovini e-vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.10.2018. / 10:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uber ima prilično ambiciozan plan kada su u pitanju električna vozila te želi da do 2025. godine sva njihova vozila u Londonu budu električna. Kako bi ostvarili ovaj cilj, osnovali su fond s kojim će financirati vozače i njihovu tranziciju s trenutnih automobila prema električnim vozilima, no taj fond djelomično će se financirati iz povećanja cijena za putnike koji u Londonu od početka sljedeće godine budu koristili njihove usluge, odnosno Uberove taksije.

Tako bi cijene trebale poskupjeti za 15 penija na svaku prijeđenu milju u Londonu, koliko iznosi cijena dodatka za čisti zrak, što se sigurno neće svidjeti svima koji koriste tu uslugu u glavnom gradu Velike Britanije. Svota s kojom će Uber financirati, odnosno pomagati vozačima u kupovinu električnih automobila ovisit će o broju kilometara koje su prošli korištenjem njihove aplikacije.

Ta cifra za vozače koji prosječno tjedno voze 40 sati mogla bi iznositi oko 3000 funti tijekom dvije godine, odnosno oko 4500 funti tijekom tri godine, objavili su iz Ubera. Iz kompanije očekuju kako bi već do kraja 2021. godine čak oko 20 tisuća vozača moglo zamijeniti svoje benzince i dizelaše s električnim automobilima.

U Londonu trenutačno ima oko 45 tisuća Uberovih vozača, dok je ukupna brojka vozača koji koriste njihovu platformu veća od 3,5 milijuna. Osim financijske pomoći vozačima, Uber surađuje i s kompanijama koje postavljaju punionice za e-vozila kako bi se njihov broj povećao u skladu s očekivanim povećanjem broja električnih automobila.

Velika Britanija namjerava zabraniti prodaju benzinaca i dizelaša do 2040. godine, no u Londonu žele ubrzati taj proces te namjeravaju iz grada izbaciti automobile s benzinskim i dizelskim motorima do 2032. godine. Uberovi vozači, čini se, bit će spremni za te velike promjene mnogo ranije, već 2025. godine.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti