Učenici osnovnih i srednjih škola i ove su godine imali prilike pokazati svoje STEM i digitalne vještine te svoju inovativnost u sklopu Generacija NOW programa. Najbolji učenički radovi u tri kategorije nagrađeni su i vrijednim nagradama koje su osigurali Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Prema odluci stručnog žirija, u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole najbolji je projekt pod nazivom ‘Restoran prijateljstva’ OŠ Tučepi, dok je u kategoriji petog do osmog razreda najboljim proglašen projekt ‘LED PAD’ zagrebačke OŠ Malešnica. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Projekt Bionica’ Krapinskog informatičkog kluba KRIK.

Projekt ‘Restoran prijateljstva’ predstavlja restoran budućnosti s robotskom poslugom koji prepoznaje vaše prehrambene potrebe uz pomoć Neuron elektronike, snage sunca i vjetra. ‘LED PAD’ je zabavna igra koja pomaže u razgibavanju i razvijanju refleksa, a izrađena je u obliku okomite interaktivne ploče na kojoj se nalazi 30 gumba i 30 pripadajućih LED dioda koji su povezani na Arduino mikrokontroler. ‘Projekt Bionica’ je robotska ruka kojom se upravljaju kretnje ljudske ruke u zraku. Koristeći Leap Motion senzor i vlastiti softver na računalu prenosimo kretnje ljudske ruke na robotsku ruku.

Ovogodišnji program okupio je sjajne mlade timove vođene predanim mentorima i rezultirao je brojnim genijalnim projektima kojima su sudionici iskazali veliku kreativnost. Generacijom NOW potičemo usvajanje STEM znanja kod djece od najranije dobi i sretni smo što im pomažemo da ostvare svoj puni potencijal i razviju važne digitalne vještine, poručio je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija.

Na natječaj su se mogle prijaviti sve obrazovne i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM-om. Svim sudionicima pomagali su stručnjaci Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), partnera programa. Hrvatski Telekom svim je sudionicima donirao najmoderniju opremu, omogućio besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te ih podržao financijski, a rezultat su inovativni projekti budućih STEM stručnjaka.

 

I ove godine Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom u donacijski program Generacija NOW uključio je 75 novih ustanova i osigurao podršku prethodno uključenim ustanovama u projekte Interneta stvari. Ukupno, ove je školske godine u projektu aktivno sudjelovalo više od 180 ustanova. Za sve mentore u uključenim ustanovama osigurana je edukacija za korištenje Arduina - najpoznatije svjetske platforme za realiziranje uradi sam projekata u području elektronike, automatike, robotike te inženjerstva općenito. Educirani mentori prenose svoja znanja učenicima koji stvaraju vlastite projekte pritom razvijajući kompetencije u području STEM-a i druge digitalne vještine potrebne za rad i život u današnjem digitalnom svijetu, izjavio je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a.

 

Od početka provedbe, donacijski natječaj Generacija NOW uspješno je prošlo više od 2.200 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 300 obrazovnih institucija. HT je do danas u razvoj digitalnih vještina učenika i mentora u Hrvatskoj uložio više od četiri milijuna kuna, s ciljem pružanja najmodernijeg oblika edukacije mladima kako bi uz pomoć najnovijih tehnologija razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju