Veliki uspjeh hrvatskih gimnazijalaca: Programirali su najboljeg natjecateljskog robota na svijetu, namijenjenog - spašavanju života

Hrvatski školarci uskoro bi trebali dobiti priliku učiti na novom hrvatskom mikroračunalu. Nastao u suradnji tvrtki Rimac, Byte Lab, Gideon Brothers i časopisa Vidi, trebao bi omogućiti učenicima da uče robotiku i napreduju u tom području. U području u kojem mi već imamo svjetske prvake.

Srna Bijuk | 25.02.2021. / 07:50

Galerija

Hrvatski učenici programirali su najboljeg natjecateljskog robota na svijetu. Ovim prototipom robota koji bi služio za spašavanje ljudskih života osvojili su prvo mjesto na natjecanju u Australiji.

Na primjer ako bi bio potres, požar ili slična opasnost mogli bi staviti liniju po kojoj bi se robot orijentirao i dolazio u sobu i spašavao žrtve. Radili smo jednu godinu i bilo je tu neprospavanih noći, suza, veselja, rekla je Dora Dijanić, učenica XV. Gimnazije, Zagreb.

Nisu stali na nikakvim zaprekama te su složili tri robota. Svaki od njih ima svoju funkciju, a njima upravljaju - mikroračunalom.

Znači sve što je na našem robotu je spojeno na mikrokontroler kojeg mi programiramo i kontroliramo, Znači cijeli mozak robota je mikrokontroler, samo jedna pločica, kaže Antonio Dijanić, učenik XV. Gimnazije, Zagreb.

Sada takvo jedno mikroračunalo dolazi i od hrvatske pameti. Časopis VIDI u suradnji s tvrtkama Rimac, Byte Lab i Gideon Brothers kreirali su mikroračunalo VIDI-X s namjerom da uđe u hrvatske škole.

Ono omogućuje da svaka škola ili fakultet napravi svoj dodatak, svoju pločicu gdje će napraviti neko svoje rješenje pa onda očekujemo da za godinu dana imamo VIDI-X u puno inačica, govori Tomislav Kotnik, osnivač i direktor Vidija.

Mikroračunalo VIDI-X može mjeriti puls ili programirati vlastitu igricu. Mogućnosti su beskrajne, a priručnik kako raditi s VIDI-X om pripremaju na FER-u. Pa su prve škole već počele učiti.

Zapravo pružamo bilo kojem početniku da preboli taj strah na početku i da se kroz jednostavne zadatke i vježbe upozna sa svime što već postoji u VIDI-X i dobije inspiraciju i ideju što bi on sve sam mogao, rekla je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, FER.

Interes je za sada pokazalo pedeset osnovnih i srednjih škola, a trebale bi ih dobiti do svibnja.

Ideja nam je da tisuću škola u sljedećih godinu i pol opremimo s VIDI-X laboratorijima ili učionicama, kaže Kotnik.

Prilika je to za stvaranje novih genijalaca.

Ja sam prvi put krenuo učit u osmom razredu kad sam došao u OŠ Mate Lovraka kod mentora Ivice Kolarića i profesorice Jelke Hrnjić. To bi svakako trebalo plasirat nižim razredima da se ranije razvije taj interes i onda imaju više vremena za napredovati i prelaziti na kompleksnije stvari, govori Dijanić.

Jer djeca znaju, žele i mogu samo kad im se da prilika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti