Uhićeno deset hakera osumnjičenih za krađu 100 milijuna dolara u kriptovalutama od slavnih osoba

Europol je objavio da je uhićena kriminalna skupina hakera koja je 2020. ciljala na tisuće žrtava, među kojima su se našli i influenceri, sportske zvijezde, glazbenici i njihove obitelji.

Branimir Vorša | 10.02.2021. / 14:16

Najveći hakerski udar na banke: Ukradeno skoro milijardu dolara!

Deset hakera uhićeno je pod sumnjom da su od slavnih osoba ukrali kriptovalute u vrijednosti od 100 milijuna dolara, priopćio je Europol. Većina uhićenja dogodila se 9. veljače, a preostala dva nešto ranije na Malti i u Belgiji.

Hakeri su do 100 milijuna dolara u kriptovalutama došli tako što su oteli brojeve telefona žrtvama, pojašnjava Europol. Upali su u njihove mobitele, preuzeli aplikacije i izmijenili zaporke.

Prema priopćenju Europola, ti su hakeri bili upleteni u seriju takozvanih "SIM swap napada", izmjena SIM kartica, a ciljevi su im bile slavne i utjecajne osobe u SAD-u.

Kibernetički kriminalci preuzmu kontrolu nad brojem telefona žrtve tako što im deaktiviraju SIM karticu te broj s te kartice prenesu na SIM karticu koja pripada članu kriminalne skupine.

Kriminalci su isto tako preuzeli i račune na društvenim mrežama, uključujući i one slavnih osoba, kako bi objavljivali komentare te slali poruke pretvarajući se kao da su stvarni vlasnici tih korisničkih računa.

Operacija Europola trajala je godinu dana i koordinirana je s policijama iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Belgije i Malte.

Europol na kraju priopćenja upozorava da žrtve zamjene SIM kartica nisu i ne mogu biti samo slavne osobe, već da to može biti bilo tko tko posjeduje mobitel. Dali su i upute kako ostati korak ispred kriminalaca koji žele doći do tuđih podataka.

1. Redovito ažurirajte softver na vašim uređajima

2. Ne odgovarajte na sumnjive e-mailove i ne upuštajte se u raspravu putem telefona s osobama koje traže vaše osobne podatke

3. Ograničite količinu osobnih podataka koju dijelite online

4. Pokušajte koristiti dvostupanjsku autentifikaciju na vašim online servisima radije nego da vam se kod za autentifikaciju šalje putem SMS-a

5. Kad je to moguće, ne povezujte svoj mobitel s osjetljivim online korisničkim računima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti