Ukrajina počela prikupljati donacije za izgradnju flote ubojitih mornaričkih dronova, koja će utjerati strah u kosti Rusima

Ukrajina je pokrenula akciju prikupljanja donacija za izgradnju vlastite flote ubojitih i skrovitih mornaričkih dronova. Planiraju izgraditi 100 komada tih plovila te smatraju da ona mogu donijeti prevagu u Crnom moru i borbi protiv ruske mornarice.

Branimir Vorša | 12.11.2022. / 09:00

Ukrajinski samoubilački mornarički dronovi
Ukrajinski samoubilački mornarički dronovi (Foto: u24.gov.ua)

Ukrajina poziva donatore diljem svijeta da joj pomognu u izgradnji vlastite flote mornaričkih samoubilačkih dronova. Donatori koji daju 250.000 dolara ili više, moći će i imenovati jedno od tih plovila.

Mislim da apsolutno svi razumiju što je to i za što je potrebno. Svi su već vidjeli kako to radi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u videu.

Prošlog mjeseca roj ukrajinskih pomorskih i zračnih bespilotnih letjelica napao je rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju, lučkom gradu na Krimu, koji je Rusija nezakonito anektirala još 2014. godine. Stručnjaci su tada za Insider rekli da će napad, za koji Ukrajina još nije preuzela odgovornost, biti skup za ruske snage i da će Moskva morati uložitii više novca i ljudstva u obranu svoje mornarice.

Vjeruje se da plovila razvijena u Ukrajini pokreću motori namijenjeni za vodene skutere. Oleksij Neižpapa, zapovjednik ukrajinske mornarice, tvrdi da ti dronovi također mogu učiniti više od pukog napadanja brodova u luci.

Oni mogu sudjelovati u dalekometnom pomorskom izviđanju i obalnom nadzoru, pratnji i podršci tradicionalnoj floti, konvojima trgovačkih brodova, zoniranju topničke vatre, obrani naših baza i suprotstavljanju amfibijskim operacijama. Takve pomorske bespilotne letjelice već su dokazale svoju učinkovitost i mogu značajno promijeniti situaciju u Crnom moru, rekao je Neižpapa u izjavi.

Poziv za donacije održava se na web stranici United24, službenoj platformi ukrajinske vlade za prikupljanje sredstava. Ukrajinske snage ranije su koristile crowdfunding kako bi prikupile novac za svoju borbu protiv Rusije, u jednom trenutku dopuštajući ljudima da pišu poruke na streljivu i čak imenuju tenk u zamjenu za donacije.

Mikhilo Fedorov, zamjenik premijera Ukrajine, ustvrdio je da su mornaričke bespilotne letjelice isplativo sredstvo za promjenu ravnoteže snaga u Crnom moru nakon što je Ukrajina izgubila većinu svoje mornarice kada je Rusija anektirala Krim. Kijev se nada izgraditi flotu od 100 takvih plovila.

Mali i brzi, oni su sposobni uspješno napasti ruske brodove vrijedne stotine milijuna dolara, ispunjavajući svoj ključni cilj, prisiliti te brodove da ostanu u zaljevu zbog straha da će biti pogođeni, rekao je Fedorov.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti