Umjetna inteligencija i kamere visoke rezolucije prepoznaju rak kože u najranijem stadiju

Nove tehnologije omogućavaju lakše detektiranje promjena na koži, a time i bržu dijagnozu te liječenje.

Martina Čizmić | 27.05.2019. / 11:29

FotoFinder bodystudio ATBM master (Foto: FotoFinder)

Sve češće možemo čitati o uvođenju pametnih rješenja u medicinu. Ne samo da to olakšava liječnicima i pacijentima postavljanje dijagnoze već je i pomoću umjetne inteligencije moguće te dijagnoze postaviti brže i preciznije.

Jedan od primjera uspješne kombinacije pametnih rješenja i tehnologije u prevenciji i dijagnostici jest sustav "bodystudio ATBM master".

Radi se o medicinskom sustavu za skeniranje u dermatologiji koji prvi put omogućuje dermatoskopiju cijelog tijela, što je daljnji razvoj tehnologije automatskog mapiranja cijelog tijela (ATBM). Okosnicu sustava čini inteligentna interakcija hardvera, tehnologije kamere i posebnog softvera. "FotoFinder bodystudio ATBM master" ima platformu za dijagnostiku karcinoma kože, ali nudi i module za dijagnostiku kose, estetiku i liječenje pacijenata oboljelih od psorijaze pomoću PASI skeniranja.

Za dijagnosticiranje i otkrivanje raka kože koristi umjetnu inteligenciju, a pomoću iznimno visoke rezolucije (50 megapiksela), polariziranih i posebno obrađenih fotografija cijelog tijela (format RAW), liječnici na temelju kliničke slike mogu procijeniti strukturu madeža.

Visokokvalitetni videodermatoskopi omogućuju čak i dublje vizualno putovanje u najmanje stanične strukture kože - uz uvećanje do 400 puta.  Integriranom, u potpunosti automatiziranom tehnologijom skeniranja tijela utvrđuju se postojeće lezije kože te se razvrstavaju prema važnosti. Time se liječnicima omogućuje da na prvi pogled utvrde atipične madeže ili lezije, takozvane znakove „ružnog pačeta“.

FotoFinder bodystudio ATBM master još jednom upotrebljava moćnu umjetnu inteligenciju sustava FotoFinder. Za visokorizične pacijente rano otkrivanje malignih tumora kože znači potencijalno ključan dobitak vremena, objasnila je Kathrin Niemela, članica upravnog odbora FotoFindera. S novom generacijom sustava FotoFinder bodystudio ATBM master, potpuno, dosljedno dokumentiranje kože iznimno visoke rezolucije moguće je dvaput brže nego kod prethodnog modela. Zahvaljujući novom radnom postupku, izražene, nove i promijenjene madeže moguće je dijagnosticirati mnogo brže i preciznije nego prije, što posebno pojednostavljuje brigu za visokorizične pacijente.

Profesionalni softver Moleanalyzer pro koji se temelji na umjetnoj inteligenciji pomaže liječnicima u analizi i procjeni rizika madeža. Sustav se temelji na jednom od najsnažnijih algoritama za duboko učenje dosad vrednovanih u kliničkim ispitivanjima.

U studiji „Čovjek protiv stroja“ provedenoj u Sveučilišnoj bolnici u Heidelbergu, algoritam FotoFindera ostvario je impresivno visoke rezultate za osjetljivost i specifičnost te se u smislu točnosti dijagnostike može natjecati s iskusnim stručnjacima za dermatoskopiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti