Umjetna inteligencija pomaže liječnicima predvidjeti hoće li antidepresivi biti učinkoviti na pacijentima

Uspjeh nizozemskih znanstvenika mogao bi revolucionirati liječenje antidepresivima, omogućujući personalizirane i brže terapije.

Branimir Vorša | 07.02.2024. / 14:14

Lijekovi, ilustracija
Lijekovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nizozemski znanstvenici iz amsterdamskog Sveučilišnog medicinskog centra (UMC) i Sveučilišnog medicinskog centra Radboud u Nijmegenu, iskoristili su snagu umjetne inteligencije (AI) kako bi predvidjeli učinkovitost antidepresiva na pacijentima unutar tjedan dana korištenja. Njihov uspjeh znači i revoluciju u liječenju depresije.

Kroz inovativni algoritam koji analizira snimke mozga i kliničke podatke, tim nizozemskih znanstvenika je postigao rezultate osam tjedana brže od tradicionalnih metoda. Profesorica Liesbeth Reneman s amsterdamskog UMC-a naglašava važnost njihovog uspjeha za pacijente. Normalno je potrebno 6 do 8 tjedana prije nego što se zna hoće li antidepresiv djelovati, ističe Reneman.

Korištenje pametnog telefona, ilustracija Telefonski pozivi mogu smanjiti depresiju i usamljenost kod starijih

Algoritam može spriječiti čak dvije trećine krivo propisanih terapija

Usredotočujući se na često propisivani antidepresiv sertralin, znanstvenici su koristili MRI snimke i kliničke informacije iz prethodne američke studije. Algoritam je točno predvidio da će jedna trećina pacijenata reagirati na lijek, nudeći potencijal da se spriječi nepotrebno propisivanje recepata i poboljša skrb za pacijente.

Ovom metodom već možemo spriječiti 2/3 broja 'pogrešnih' recepata sertralina i tako ponuditi bolju kvalitetu skrbi za pacijenta, kaže Reneman.

Prediktivni uspjeh algoritma leži u procjeni protoka krvi u prednjem cingularnom korteksu, regiji mozga ključnoj za regulaciju emocija. Algoritam je sugerirao da bi protok krvi... mogao predvidjeti učinkovitost lijeka, kaže Eric Ruhé, psihijatar iz Radboud UMC-a. Ozbiljnost simptoma nakon tjedan dana dodatno je potvrdila predviđanja.

Slika nije dostupna Novo istraživanje otkrilo neobičnu vezu između depresije i sve raširenije bolesti

Slijede dodatna poboljšanja algoritma

Trenutno pacijenti prolaze kroz dugotrajan proces pokušaja i pogrešaka s antidepresivima, a rezultati se procjenjuju nakon 6 do 8 tjedana ili čak više mjeseci. Novi pristup ne samo da obećava brže i učinkovitije liječenje, već se također bavi društvenim troškovima, budući da produljena patnja otežava potpuno sudjelovanje pacijenata u društvu.

Znanstvenici isto tako planiraju dodatno poboljšati svoj algoritam. Cilj je poboljšati alat uključivanjem dodatnih informacija, nudeći nadu za učinkovitiji i prilagođeniji pristup liječenju teške depresije.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti