Umjetna inteligencija vidi što liječnici ne mogu i spašava najteže pacijente s COVID-19

Ono što su liječnici brzo zaključili, zahvaljujući podacima iz sustava, je da isto liječenje ne daje iste rezultate kod svakog pacijenta.

Martina Čizmić | 20.12.2020. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Tijekom proljetnog dijela pandemije koronavirusa, Španjolska je bila jedna od najteže pogođenih zemalja u Europi, a možda i u svijetu. Tisuće ljudi završile su na bolničkom liječenju, a liječnici su davali sve od sebe kako bi ishod tog liječenja bio uspješan.

No, u tom liječenju nisu bili sami. Klinička bolnica u Barceloni razvila je alat za strojno učenje koji može uspješno predvidjeti kad će se pacijentu koji boluje od bolesti COVID-19 pogoršati stanje i što napraviti kako bi se izbjegao smrtni ishod.

Kad imate samo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, možete u pružiti posebnu njegu. No, kad imate njih 700, trebate ovakav alat, istaknula je liječnica specijalizirana za infektivne bolesti, Carolina Garcia-Vidal, koja vodi ovaj projekt.

Već je i prije same pandemije bolnica radila na programu koji bi pretvarao podatke u smislene analize. No, kad su u ožujku počeli stizati pacijenti s COVID-19, prilagodili su sustav da analizira gomile podataka koje su stizale od 2000 kritičnih pacijenata. Ideja je bila naučiti sustav da prepoznaje uzorke i pronađe najbolji tretman za svakog pacijenta.

Ono što su liječnici brzo zaključili, zahvaljujući podacima iz sustava, je da isto liječenje ne daje iste rezultate kod svakog pacijenta.

Nastavili su sa razvojem sustava koji se temelji na umjetnoj inteligenciji kako bi dobili prikaz situacije u stvarnom vremenu, zajedno s prijedlozima terapije, koji je u konačnici postao svakodnevni alat za španjolske liječnike. Alat im omogućuje da klasificiraju pacijente i ponude im personalizirano liječenje.

To još nitko nije napravio, ističe Garcia-Vidal i dodaje kako se alat pokazao izuzetno korisnim jer ima 90-postotnu točnost. Pogotovo je koristan za liječnike koji nemaju dovoljno iskustva ili koji su specijalizirani za druga područja, a ne liječenje pacijenata koji boluju od COVID-19.

S obzirom na to da se alat pokazao izuzetno korisnim, kako tijekom prvog, tako i tijekom drugoj, jesenskog vala pandemije, u planu je ponuditi ga i drugim bolnicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti