Umjetnici zgroženi: Nagradu na natječaju digitalne umjetnosti dobio je rad koji je napravila umjetna inteligencija

Pobjednički rad nastao je zahvaljujući AI sustavu Midjourney koji na temelju inputa, odnosno onog što mu se napiše, sam stvara digitalne slike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2022. / 11:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jason M. Allen bio je oduševljen kada je saznao da je njegovo djelo nazvano "Théâtre D'opéra Spatial" osvojilo prvo nagradu u kategoriji digitalne umjetnosti i digitalno manipulirane fotografije za nove umjetnike. Za to djelo kaže da je fascinantno i da bi ga svi trebali vidjeti, a za nagradu je u džep stavio 300 dolara.

No njegovo oduševljenje ne dijele drugi umjetnici jer smatraju da je riječ o prevari. Naime, Allen u biti uopće nije napravio to djelo, već je ono kreacija - umjetne inteligencije.

Slika nije dostupna Kad nemate koga birati, napravite političku stranku koju vodi - umjetna inteligencija

Za njegovo stvaranje koristio je sustav umjetne inteligencije nazvan Midjourney koji, na temelju inputa, odnosno onog što mu se napiše, stvara slike. Dakle, Allen je tom programu govorio, tj. pisao što želi da se nalazi na slici, a umjetna inteligencija je njegove riječi pretvarala u digitalnu sliku. Rezultat je, što možete vidjeti iz priloženog tvita, zaista atraktivan, kombinacija renesanse i steampunka, kako su to slikovito opisali na CNN-u, no postavlja se pitanje je li to zaista umjetnost i zaslužuje li Allen nagradu za nešto što nije napravio.

Dio korisnika društvenih mreža, kao i neki umjetnici jasno su dali do znanja kako takva umjetnost nema smisla te da on nije zaslužio nagradu. Jedan je korisnik na Twitteru napisao kako upravo iz tog razloga ljudi ne dopuštaju robotima da sudjeluju na Olimpijadi, dok drugi smatraju kako je sve što je potrebno za takvu umjetnost “pritisnuti nekoliko tipki”.

Allen se ne slaže s njima jer mu je, dok je došao do konačnog rezultata (bolje rečeno, dok je AI došla do konačnog rezultata) za 3 slike koje je prijavio za natječaj trebalo čak 80 sati. Kaže da slika nije nastala tako što je on nabacio par riječi, već je to proces u kojem se konstantno mora igrati s frazama i riječima kako bi usmjerio umjetnu inteligenciju u određenom smjeru te je potrebno jako puno varijanti (900 u slučaju te 3 slike) da se dođe do konačnog rezultata.

Na kraju je te fotografije obradio u Photoshopu i prijavio na natječaj.

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija puno bolje upravlja raspodjelom bogatstva od čovjeka: Metoda koju je razvio AI dobila najviše glasova

Kako je za medije rekao Cal Duran, jedan od sudaca koji je sudjelovao u donošenju odluke o nagradama, on nije shvatio da je riječ o djelu koje je u biti napravila umjetna inteligencija, iako je je Allen u prijavi spomenuo Midjourney. Ipak, Duran stoji uz svoju odluku te kaže da je riječ o prekrasnom djelu.

S obzirom na to da je AI sve popularnija i sve se češće koristi, ne bi se trebali iznenaditi ako se u budućnosti pod brojna (digitalna) umjetnička djela bude potpisivala umjetna inteligencija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti