Uobičajena dijeta za mršavljenje može imati ozbiljne posljedice, upozoravaju znanstvenici

Najnovija studija upozorava da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 ako se ugljikohidrati zamjenjuju nezdravim masnoćama i postoji nedostatak ravnoteže u makronutrijentima.

Branimir Vorša | 11.09.2024. / 11:50 komentari
Mršavljenje, ilustracija
Mršavljenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova studija australskih znanstvenika izaziva zabrinutost o dugoročnim učincima dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, osobito za ljude bez dijabetesa. Iako smanjenje ugljikohidrata može pomoći u upravljanju težinom i šećerom u krvi za osobe s dijabetesom, istraživanje postavlja pitanje je li taj pristup prikladan za opću populaciju.

tri vijesti o kojima se priča Haker, ilustracija I pretvorili u kriptovalute Jedna od najvećih digitalnih pljački u povijesti: U manje od tri sata, hakeri ukrali oko 140 milijuna dolara iz banaka Rijetki fenomen Astronautkinja na Međunarodnoj svemirskoj postaji uhvatila "crvenog duha" Vrijeme na Zemlji, ilustracija zemlja je poludjela Znanstvenici upozoravaju: Dolazi dan kakav čovječanstvo još nije doživjelo

17-godišnja studija sugerira da ako se rafinirani šećeri i škrobovi zamijene pogrešnim namirnicama, poput opcija s visokim udjelom masti, a to može povećati rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživački tim s australskih sveučilišta Monash i RMIT naglasio je važnost uravnotežene prehrane.

Kamen temeljac za prevenciju dijabetesa

Zdrava prehrana kamen je temeljac za prevenciju i upravljanje dijabetesom tipa 2, ističu autori navedene studije koja je objavljena u časopisu Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews.

Gotovo 40.000 sudionika iz Melbournea praćeno je u istraživanju, a zabilježeni su njihovi socioekonomski, zdravstveni i prehrambeni podaci. Rangirani su prema rezultatu niske razine ugljikohidrata na temelju udjela ugljikohidrata, masti i proteina koje su konzumirali. Sudionici u prvih 20 posto, koji su 38 posto energije dobivali iz ugljikohidrata, imali su 20 posto veću vjerojatnost da će razviti dijabetes tipa 2 od sudionika u donjih 20 posto, koji su 55 posto svoje energije dobivali iz ugljikohidrata.

Studija je pokazala da je veći rizik od dijabetesa uvelike posljedica višeg BMI-a među onima koji jedu manje ugljikohidrata. Uglavnom zbog visokog udjela masti u prehrani, osobito nezasićenih masti, zaključili su australski znanstvenici.

Osim toga, skupina s niskim unosom ugljikohidrata konzumirala je i manje vlakana, ali su zato unosili više proteina i masti od onih koji su jeli više ugljikohidrata. Treba uzeti u obzir i druge dijetetske namirnice, smatraju autori studije.

Pitanje keto dijete

Navedeno istraživanje pridodaje nedavnim zabrinutostima o keto dijeti, koja se fokusira na niske ugljikohidrate i visoke masnoće, povezujući je s većim rizicima od srčanih bolesti, moždanog udara i metaboličkih bolesti. Uravnotežena prehrana, umjesto ekstremnog smanjenja ugljikohidrata, ostaje ključna za dugoročno zdravlje.

Izvor: Science Alert

Vezane vijesti