Znanstvenici upozoravaju da već samo dvije kriške omiljenog nareska dnevno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2

Globalna studija povezuje veću dnevnu konzumaciju prerađenog i crvenog mesa sa značajno povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Branimir Vorša | 28.08.2024. / 16:26

Šunka
Šunka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Veća konzumacija mesa, posebice prerađenog i neprerađenog crvenog mesa, značajno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, otkriva najnovija studija.

Istraživanje, koje je proveo međunarodni tim, analiziralo je podatke od gotovo 1,97 milijuna pojedinaca u 20 zemalja, uključujući Europu, Aziju, Ameriku i zapadni Pacifik. Rezultati pokazuju da je konzumacija samo 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je jednako dvije kriške šunke, povezana s 15-postotnim povećanjem rizika od dijabetesa tijekom desetljeća. U međuvremenu, jedenje 100 grama neprerađenog crvenog mesa dnevno, poput malog odreska, rezultira povećanjem rizika od 10 posto. Navedeno istraživanje objavljeno je u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Masline Omiljeno mediteransko drvo moglo bi pomoći u borbi protiv pretilosti i dijabetesa

"Najopsežniji dokaz"

Naše istraživanje pruža najopsežniji dokaz do sada o povezanosti između konzumacije prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, kaže epidemiologinja Nita Forouhi sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji.

Ova studija koristila je projekt InterConnect, koji omogućuje dublju analizu pružanjem sirovih podataka iz različitih studija. Znanstvenici su se oslanjali na 31 prethodnu studiju o konzumaciji mesa i dijabetesu, uzimajući u obzir varijable kao što su dob, BMI i zdravstveno ponašanje.

Stanica raka, ilustracija Znanstvenici otkrili kariku koja nedostaje između nezdrave prehrane, dijabetesa i rizika od raka

Rezultati s mesom peradi manje uvjerljivi

Zanimljivo je da je studija također identificirala 8 posto veći rizik od dijabetesa povezan s dnevnom konzumacijom 100 grama mesa peradi. Međutim, ta je veza bila manje uvjerljiva i značajna samo u Europi.

Iako naši nalazi pružaju sveobuhvatnije dokaze o povezanosti između konzumacije peradi i dijabetesa tipa 2 nego što je to ranije bilo dostupno, veza je i dalje nesigurna i potrebno ju je dodatno istražiti, kaže Forouhi.

Debljina, ilustracija Kinesko istraživanje baca novo svjetlo na borbu protiv dijabetesa: Gubitak težine nije dovoljan

Razlog nepoznat

Točni razlozi zbog kojih meso povećava rizik od dijabetesa još uvijek nisu jasni, iako zasićene masti u crvenom mesu mogu igrati ulogu. Navedeno novo istraživanje potvrđuje sve veći broj dokaza koji upućuju na potrebu ograničavanja konzumacije mesa.

Studija podržava preporuke za ograničavanje konzumacije prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa kako bi se smanjili slučajevi dijabetesa tipa 2 u populaciji, kaže Forouhi.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti