Jedinstvena suradnja dogovorena je između osječke tvrtke Orqa i AKD te AKD-Zaštita. Kako su pojasnili iz osječke tvrtke, riječ je o jedinstvenoj suradnji na projektu sustava BodyCam, u cijelosti razvijenog u Hrvatskoj. 

Sustav BodyCam sastoji se od osobne kamere pričvršćene na odoru službene osobe koja kontinuirano snima video zapis na internu memoriju kamere, a čiji sadržaj se po završetku smjene pohranjuje na centralni sustav.

Također, sustav ima mogućnost prijenosa video zapisa u stvarnom vremenu u zapovjedni stožer putem posebnog podatkovnog komunikacijskog kanala. Kamera je opremljena i sustavom za precizno geopozicioniranje kako bi se pratila točna lokacija osobe koja se nalazi na području koje se nadzire.

Raduje nas što smo s tvrtkama AKD i AKD-Zaštita identificirali poslovnu priliku sa svrhom daljnjeg jačanja tržišnih pozicija kompanija kao i ciljem povećanja kvalitete usluga i sigurnosti. BodyCam sustav, kamera te sustav nadzora i pohrane, u cijelosti je razvijen u Hrvatskoj, a kamere će se proizvoditi u Osijeku. Ovim Sporazumom dogovorili smo provođenje pilot-projekta, a po njegovom završetku pokazat će se operativne, financijske i ostale koristi uvođenje sustava BodyCam u poslovanje, objasnio je Srđan Kovačević, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Orqa.

AKD je tvrtka od posebnog interesa koja razvija napredna IT rješenja u području identiteta i sigurnosti. Jedna je od najreguliranijih tvrtki u EU koja svoj portfelj nastoji kontinuirano razvijati i unaprjeđivati, posebice u segmentu sigurnosnih rješenja, poput ovog, koji ćemo odraditi u suradnji s timom mladih stručnjaka iz Orqe te osječkim timom AKD-a i AKD-Zaštite. Ova sjajna prilika će rezultirati novim naprednim sustavom koji će biti ponuđen tržištu. Svi potencijalni korisnici moći će integrirati BodyCam sustav u svoje poslovanje i operativne procedure koje za cilj imaju povećanje sigurnosti građana i klijenata, izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a i predsjednik skupštine AKD-Zaštite.

Kako ističu iz Orqe i AKD-a, u prvoj fazi uređaj će biti namijenjen tvrtkama jer je implementacija cijelog sustava prilagođena potrebama i zahtjevima svakog pojedinog klijenta. No, dodaju, postoji mogućnost i razvoja "univerzalnog" sustava koji bi bio prikladan za različite klijente, bez potrebe za dodatnom prilagodbom.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju