Uređaji koji život znače: Tvornice krenule u proizvodnju respiratora

Mnoge se zemlje zbog koronavirusa bore s manjkom zdravstvenih radnika, kao i respiratora, uređaja za umjetno disanje. Ni na tržištu ih nema dovoljno pa je od nekih zatraženo od tvrtki da u svojim pogonima krenu s njihovom proizvodnjom.

Katarina Alvir | 07.04.2020. / 07:51

U najtežim slučajevima o respiratorima ovisi hoće li netko umrijeti ili preživjeti. Potrebe za uređajima za umjetno disanje su velike, ali ih nema dovoljno ni u najnerazvijenijim zemljama. Zbog toga se u pogonima koji su proizvodili dijelove za zrakoplove ili automobile kreće s proizvodnjom respiratora.

Radimo na razvoju našeg respiratora, posebno napravljenog, a koji se uvelike temelji na Teslinim automobilskim dijelovima. Želimo koristiti dijelove koje vrlo dobro poznajemo, znamo koliko su pouzdani i možemo ih brzo proizvoditi i u dostupnim količinama, rekao je Joseph Mardall, Teslin direktor inženjeringa.

Prije predstavljanja svog prototipa respiratora, Tesla ih je kupovao i donirao bolnicama u SAD-u. Međutim, uređaji koje su donirali koriste se primarno za liječenje apneje u snu i nisu najbolji za liječenje pacijenata s respiratornim problemima, kakvi se javljaju kod koronavirusa.

Ipak, oni se sada mogu koristiti jer ih je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila kao alternativu kada nema onih odgovarajućih. Pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji, predsjednik Donald Trump je prisilo neke od velkih tvrtki na proizvodnju respiratora, ali te se isporuke mogu očekivati za mjesec ili dva. Za mnoge će tada biti kasno.

Loša je vijest da broj kreveta nije više bitan. Imamo kreveta. Respiratori i osoblje, to je problem, rekao je Andrew Cuomo, guverner New Yorka.

Put do masovne proizvodnje cjepiva je još dug

Važnosti respiratora je svjesna i japanska vlada, zbog čega je od tvrtke Metran, koja je proizvodila respiratore za životinje, zatražila da ih proizvodi za ljude.

Tijekom pandemije neće biti dovoljno liječnika sa stručnim znanjem na licu mjesta. Mislimo da je bolje ako su uređaji jednostavni za upotrebu. Ako liječnik koji nije dobro upoznat s respiratorima, a mora ga koristiti, nužno je da je uređaj što jednostavniji i sigurniji za upotrebu, rekao je Kazufuku Nitta, glavni izvršni direktor tvrtke Metran.

Kao što se nastoji brzo proizvesti respiratore, ubrzana je i potraga za lijekom ili cjepivom. Istraživanja se provode diljem svijeta: Šanse su 50-50 da dobijem placebo ili lijek, rekao je Jag Singh, zaraženi kardiolog iz Bostona.

Ako se i testovi pokažu uspješnima, do masovne proizvodnje put je još dug.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti