Uspjeli su! Indija je postala četvrta zemlja koja je sigurno spustila letjelicu na Mjesec

Letjelica Chandrayaan-3 odradila je sve bez ikakvih problema.

Martina Čizmić | 23.08.2023. / 14:34

Galerija

Indija je na Mjesecu, riječi su kojima se ta zemlja upisala u povijest kao tek četvrta zemlja na svijetu koja je sigurno spustila svoju letjelicu na površinu Mjeseca. 

Gromoglasan pljesak promolio se središtem Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) u kojoj je više stotina ljudi pomno promatralo podatke na ekranu koji su pokazivali da cijeli postupak slijetanja prolazi automatski i bez ikakvih problema. 

 

 

Poseban gost koji se uključio videovezom bio je indijski premijer, koji je nakon uspješnog slijetanja pozdravio sve okupljene i istaknuo važnost ove misije, koja je Indiju upisala u povijest. 

Fotografije Mjeseca koje je napravila Chandrayaan-3 VIDEO Povijesni pothvat Indije! Letjelica slijeće na Mjesec, pogledajte spektakularne snimke

Prijatelji, u ovom sretnom trenutku želio bih se obratiti cijelom svijetom. Indijska uspješna misija na Mjesec nije samo indijski uspjeh. To je uspjeh cijelog svijeta. Mi smo jedan planet, jedna obitelj, jedna budućnost. Naša je misija temeljena na ljudskom pristupu, pa tako i uspjeh pripada cijelom čovječanstvu i pomoći će drugim misijama na Mjesec u budućnosti. Uvjeren sam da će sve zemlje svijeta, uključujući i one na jugu planeta, profitirati od ovog uspjeha, istaknuo je premijer Narendra Modi.

Podsjetimo, misija Chandrayaan-3 (što znači 'mjesečevo vozilo' na hindskom i sanskrtu) drugi je takav indijski pokušaj.

Godine 2019. ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio.

Uspješno slijetanje na južni pol (Mjeseca) omogućit će Indiji da istraži ima li vodenog leda na Mjesecu. 

Za to će biti zadužen lender težak 1500 kilograma koji će na površini pokrenuti rover sa šest kotača težak 26 kilograma. Rover će istraživati Mjesečev teren, prikupljati i slati ključne podatke natrag u ISRO-ovu kontrolu leta.

Uspješno slijetanje na Mjesec korak je ka sljedećim svemirskim misijama koje Indija ima u planu - od slanja ljudske posade na Mjesec preko slanja letjelice prema Veneri do dodatnih istraživanja drugih planeta. 

Kako su istaknuli, ovo će im biti dodatni poticaj da učine svoju zemlju ponosnom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti