VIDEO Povijesni pothvat Indije! Letjelica slijeće na Mjesec, pogledajte spektakularne snimke

Indijska javnost grozničavo iščekuje slijetanje, a u medijima se odbrojava vrijeme do njega.

Hina/M.Č. | 23.08.2023. / 10:10

Galerija

Indija će u srijedu drugi put pokušati sletjeti na Mjesec, što je misija koju se smatra ključnom za istraživanje Mjeseca i za status zemlje kao svemirske sile, samo nekoliko dana nakon što se srušio sličan ruski lender.

Svemirska letjelica Chandrayaan-3 Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO) pokušat će sletjeti na južni pol Mjeseca oko 18:04 po lokalnom vremenu (14:34 po srednjoeuropskom vremenu) u srijedu, manje od tjedan dana nakon što je ruska misija Luna-25 propala.

Indijska misija Chandrayaan (što znači "mjesečevo vozilo" na hindskom i sanskrtu) drugi je takav indijski pokušaj.

Godine 2019. ISRO-ova misija Chandrayaan-2 uspješno je rasporedila orbiter, ali se njegov lender srušio.

Slijetanje na južni pol (Mjeseca) zapravo bi omogućilo Indiji da istraži ima li vodenog leda na Mjesecu. To je vrlo važno za kumulativne podatke i znanost o geologiji Mjeseca, rekla je Carla Filotico, partnerica i generalna direktorica konzultantske tvrtke SpaceTec Partners.

Fotografije Mjeseca koje je napravila Chandrayaan-3 (Foto: ISRO)

Indijska javnost grozničavo iščekuje slijetanje, a u medijima se odbrojava vrijeme do njega. Molitve su održane u hramovima, džamijama i crkvama u zemlji, a školarci su mahali indijskom trobojnicom dok su čekali projekcije slijetanja uživo.

Premijer Narendra Modi promatrat će slijetanje iz Južne Afrike, gdje sudjeluje na summitu BRICS-a koji je u tijeku, izvijestili su mediji.

Neravan teren otežava slijetanje na južni pol, a prvo slijetanje bilo bi povijesno. Vodeni led u regiji mogao bi opskrbljivati gorivom, kisikom i pitkom vodom za buduće misije.

Za Indiju bi uspješno slijetanje na Mjesec označilo njezin uspon kao svemirske sile budući da vlada premijera Narendre Modija nastoji potaknuti ulaganja u privatna svemirska lansiranja i srodne pothvate.

Spektakularne fotografije uoči slijetanja

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) uoči slijetanja Chandrayaan-3 na površinu Mjeseca, objavila je niz fotografija koje je letjelica snimila tijekom svog boravka u orbiti. 

Dio fotografija moguće je pogledati u videu objavljenom na društvenim mrežama organizacije.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti