Uspostavlja se glavni kontrolni centar za europske satelite IRIS2

IRIS2 je osmišljen kao konkurencija Starlinku Elona Muska i sustavu Kuiper Jeffa Bezosa.

Hina | 04.03.2024. / 17:00

IRIS2, ilustracija (Foto: CYSEC/ESA)

 Svemirski centar u središtu Italije biti će domaćin glavnog kontrolnog mjesta za europsku satelitsku konstelaciju niske orbite IRIS2, rekao je u ponedjeljak talijanski ministar industrije.

 Svemirski centar Fucino, u blizini grada l'Aquile i jedan od najvećih svjetskih svemirskih centara za civilnu svrhu, biti će proširen te će uključivati kontrolne operacije za IRIS2.

Fucino već upravlja globalnim navigacijskim satelitskim sustavom Europske unije - Galileom. To je civilni globalni satelitski sustav (GNSS) za navigaciju i pozicioniranje pokrenut 1999. i usmjeren je na pružanje vrlo preciznih navigacijskih i vremenskih signala neovisno o drugim postojećim sustavima.

IRIS2 je osmišljen kao konkurencija Starlinku Elona Muska i sustavu Kuiper Jeffa Bezosa.

To je mnoštvo od oko 170 satelita koji će osigurati komunikaciju između vlada EU-a i otvoriti nove širokopojasne komercijalne usluge u nepokrivenim područjima između 2025. i 2027.

Sigurnost tih komunikacija temeljit će se na naprednim tehnologijama šifriranja, uključujući kvantnu kriptografiju, metodu koja upotrebljava svojstva kvantne mehanike za zaštitu i prijenos podataka na način koji se ne može hakirati.

Vlade će imati koristi od tog svemirskog komunikacijskog sustava za usluge kao što su zaštita kritične infrastrukture, nadzor, potpora vanjskom djelovanju ili upravljanje krizama, čime će se poboljšati otpornost i suverenitet EU-a.

IRIS2 će biti europski odgovor na konstelacije u niskoj orbiti Zemlje koje postaju budućnost telekomunikacija, rekao je Franco Ongaro, dužnosnik talijanskog aeronautičkog i vojnog konglomerata Leonardo.

U centar Fucino bit će uloženo 50 milijuna eura, a otvorit će se 200 novih radnih mjesta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti