Usprkos krizi automobilske industrije, Tesla je ponovno ostvarila rekordne rezultate

Muskov dugoročni cilj je do kraja desetljeća prodavati 20 milijuna električnih automobila godišnje, a prošle godine broj isporuka dosegnuo je 936 tisuća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2022. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla je jučer je objavila rezultate o isporuci svojih vozila koji su nadmašili očekivanja analitičara s Wall Streeta koji su predviđali isporuku od 247 tisuća vozila za posljednji kvartal prošle godine i za cijelu 2021. 897 tisuća isporučenih automobila. Broj isporučenih vozila prošle godine, prema podacima iz Muskove kompanije, približio se milijunu te iznosi više od 936 tisuća komada. Treba naglasiti kako je, u odnosu na 2020., riječ o povećanju od čak 87 posto te je tada broj isporuka iznosio nešto manje od pola milijuna.

Slika nije dostupna VIDEO: Finac odlučio raznijeti svoju Teslu Model S, nakon što je čuo koliko bi ga koštao popravak baterije

Rezultati koje je ostvarila Tesla posebno su impresivni kada ih se usporedi s konkurencijom i velikom krizom automobilske industrije nastalom zbog nestašice čipova. Dok konkurentske kompanije smanjuju broj isporuka, privremeno zatvaraju tvornice i šalju radnike na prisilni odmor, Tesla i u takvom okruženju obara rekorde.

Što se posljednjeg kvartala tiče, isporučeno je više od 308 tisuća automobila, dok je broj isporuka za kvartal ranije iznosio 241 tisuću. Za očekivati je kako će se takve brojke nastaviti i dalje, a Muskovi planovi su, naravno, iznimno ambiciozni. Do kraja desetljeća želi povećati prodaju na 20 milijuna automobila godišnje, što je cilj koji bi trebali postići otvaranjem novih tvornica - za početak očekujemo pokretanje proizvodnje u tvornicama u Austinu i Njemačkoj.

U povećanju prodaje trebao bi pomoći i dolazak kontroverznog Cybertrucka čiji se početak prodaje očekuje sljedeće godine, a koji je već rezerviralo više od milijun ljudi. Vrijednost tih rezervacija iznosi oko 80 milijardi dolara, prema nekim procjenama.

Slika nije dostupna Nestalo u trenu: Tesla rasprodala dječju verziju Cyberquada, kad već nema one za velike

Većina prodanih automobila Tesle, očekivano, bili su cjenovno povoljniji modeli 3 i Y - više od 910 tisuća komada tijekom godine, dok je ukupna prodaja Modela S i X iznosila nešto manje od 3 posto ukupnih isporuka ove kompanije tijekom prošle godine. Tesla Modele 3 i Y proizvodi u tvornici u Freemontu i Šangaju, dok Modele X i S proizvodi samo u Freemontu.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti