Ustavni sud zabranio njemačkoj obavještajnoj službi masovno praćenje telekomunikacija u inozemstvu

Iako su njemački građani zaštićeni od praćenja, stranci nisu bili u istom položaju, čak ni kad su bili izvan Njemačke.

Martina Čizmić | 19.05.2020. / 12:28

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Praćenje internetske komunikacije u inozemstvu kršenje je temeljnih prava, objavio je utorak njemački Ustavni sud, zabranivši tako obavještajnoj službi (BND) da masovno prati internetsku komunikaciju stranaca izvan zemlje bez konkretnog povoda.

Praćenje internetskog prometa stranaca u inozemstvu kosi se sa zakonom o slobodi medija i telekomunikacijske tajne, priopćio je Ustavni sud u Karlsruheu u utorak. Osim toga, povrijeđena su temeljna prava zajamčena Ustavom.

Time je prihvaćena tužba grupe stranih novinara i udruge Reporteri bez granica koji su tražili preispitivanje reformiranog zakona o BND-u iz 2016. koji omogućava masovno praćenje internetske komunikacije stranaca u inozemstvu bez konkretnog povoda.

Tužitelji su ustvrdili da bi mnogi istraživački novinari u Njemačkoj mogli nevoljko surađivati s međunarodnim novinarskim partnerima jer bi to otvorilo mogućnost da se prati i njihov rad.

Strani novinari imali bi problem i sa zviždačima koji bi im zbog straha teško odavali informacije, kaže se u argumentima.

Njemački građani načelno uživaju zaštitu od praćenja.

BND će ubuduće morati svoje praćenje telekomunikacije u inozemstvu opravdati konkretnim povodom.

Sporno je bilo pitanje mogu li se stranci, isto kao i njemački državljani, pozivati na temeljna prava njemačkog ustava.

Ustavni sud zakonodavcima je dao vremena do kraja sljedeće godine za prilagodbu postojećeg zakona o BND-u kako se ne bi kosio sa zakonima o telekomunikacijskoj tajni i slobodi medija.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti