Uspio je! Kapetan Kirk uspješno odradio svoj prvi let u svemir i postao najstarija osoba kojoj je to uspjelo

Bilo bi izvrsno kad bi svi mogli iskusiti to. Bilo kroz 3D ili kakve druge tehničke mogućnosti, rekao je pun dojmova Shatner.

Martina Čizmić | 13.10.2021. / 15:54

William Shatner napravio je nešto što nitko drugi nije - s 90 godina uspješno je odletio u svemir i vratio se na Zemlju. 

Unatoč kašnjenju, lansiranje i let odrađen je bez ikakvih problema. Kapsula s posadom uspješno je dotaknula rub svemira, a raketa New Shepard sama se vratila na Zemlju. 

U trenutku kad su se našli u bestežinskom stanju mogli su se čuti povici oduševljenja iz kapsule. Istovremeno na Twitteru je objavljen, već ranije pripremljen tvit Williama Shatnera.  

Nekoliko minuta poslije uspješno se vratila i kapsula s posadom.

 Ovako nešto nikad nisam iskusio, moglo se čuli od Shatnera tijekom leta. 

Čestitke su već počele stizati. 

 Čestitamo Williamu Shatneru na odlazak tamo gdje ni jedan Shatner nije bio, napisali su iz ESA.

Bezos je i bio prvi koji je dočekao nove astronaute nakon izlaska iz kapsule. 

 Shatner je nakon leta bio vidljivo pod dojmom.

 Ovo je iskustvo nešto nevjerojatno. Da, bestežinsko stanje je čudan osjećaj. Ali ta nevjerojatna plava boja neba i onda odjednom tama svemira. U sekundi ste s druge strane, ispričao je Shatner Bezosu. Ono što si mi pružio je nevjerojatno iskustvo. Pun sam emocija. To je čudesno. Nadam se da se nikad neću oporaviti od ovoga. Ne želim nikad izgubiti ovo što sad osjećam. To je toliko veće od života. Nema veze s malim zelenim bićima, već s grandioznošću života. Ne mogu ni izraziti ono što trenutno osjećam. Ta ranjivost koju osjećaš....

Bilo bi izvrsno kad bi svi mogli iskusiti to. Bilo kroz 3D ili kakve druge tehničke mogućnosti, rekao je pun dojmova Shatner kojemu je na trenutke bilo teško pronaći riječi kojima bi opisao svoje iskustvo. 

Poseban ispraćaj

Osnivač Blue Origina i prvi putnik na raketi New Shepard, Jeff Bezos službeno je ispratio novu posadu na drugi let New Sheparda u svemir, a ujedno im je i prvi poželio dobrodošlicu natrag. 

Zanimljivo, Shatnerovo "kodno ime" tijekom leta bit će Lemeli, u čast njegovoj djeci - Leslie, Melanie i Lisabeth. 

Slika nije dostupna Sada je potvrđeno: Legendarni kapetan Kirk ispunit će svoj san i poletjeti u svemir

Uz njega u kapsuli, koju je zatvorio sam Bezos, nalazili su se još i potpredsjednica tvrtke Audrey Powers te dva člana posade Chris Boshuizen i Glen de Vries. 

Uoči samog polijetanja, posadi su pročitane poruke koje su im napisali astronauti s prvog leta s posadom New Sheparda. Olivera Damona, najmlađeg astronauta, koji je istaknuo kako se nada da će i oni imati osmjeh na licu kao što ga on nosi otkako se vratio iz svemira. Mark Bezos im je poručio da su "sretni gadovi", a Wally Funk, koja je do sad bila najstarija osoba koja je poletjela u svemir, poželjela im je da uživaju u svakoj sekundi ovog iskustva.

Podsjećamo, prvotno je lansiranje bilo predviđeno za 12. listopada no zbog loše vremenske prognoze prebačeno je na 13. listopada. No, prvotno vrijeme za lansiranje, 15:30 ipak je premašeno, zbog, kako su pojasnili iz Blue Origina, dodatnih provjera sigurnosti rakete. 

Kako su priopćili iz Blue Origina, posada je uspješno završila obuku i spremna je za let koji će trajati ukupno samo 11 minuta, od kojih će četiri provesti u bestežinskom stanju. Uz to što će Shatner ispuniti svoj san i poletjeti u svemir, postavit će i rekord kao najstarija osoba kojoj je to uspjelo.

Također, svaki će član posade nakon povratka dobiti i poseban novčić kojim će biti obilježeno njihovo putovanje. 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti