Sada je potvrđeno: Legendarni kapetan Kirk ispunit će svoj san i poletjeti u svemir

Njegovo stvarno putovanje u svemir bit će daleko kraće od onog televizijskog i trajati tek deset minuta.

Hina | 04.10.2021. / 16:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Blue Origin potvrdio je u ponedjeljak da će glumac William Shatner, poznatiji kao kapetan James T. Kirk iz "Zvjezdanih staza", zaista poletjeti u svemir 12. listopada njihovom raketom i tako postati najstariji astronaut dosad.

Slušam o svemiru već jako dugo. Iskoristit ću priliku da ga osobno posjetim. Kakvo čudo, rekao je 90-godišnji glumac, priopćila je tvrtka Jeffa Bezosa.

Slika nije dostupna Bezos ima razloga za slavlje: Uspješno odrađen prvi komercijalni let u svemir s ljudskom posadom

Slika nije dostupna Dok Bezos oduševljeno prepričava svoje iskustvo i zahvaljuje radnicima Amazona što su mu to omogućili, oni baš i nisu oduševljeni time

"Zvjezdane staze" prikazivale su se samo tri sezone od 1966., ali su imale velik utjecaj na popularnu kulturu i inspirirale su nekoliko istoimenih filmova i serija.

Proslavile su se utopijskom vizijom autora Genea Rodenberryja, koji je zamislio društvo u kojem je čovječanstvo prevladalo pobjede i ujedinilo se s drugim miroljubivim civilizacijama koje putuju svemirom.

Shatner, kao Kirk, bio je zapovjednik svemirskog broda USS Enterprise na petogodišnjoj misiji čiji je cilj bio "istraživati neobične nove svjetove, tragati za novim životom i novim civilizacijama, smjelo ići onamo gdje još čovjek nije bio".

No njegovo stvarno putovanje u svemir bit će daleko kraće i trajati tek deset minuta. Raketa će posadu ponijeti samo preko Karmanove granice 100 kilometara iznad Zemlje.

Blue Origin objavio je da će drugi putnik biti Audrey Powers, potpredsjednik tvrtke.

Oni će se pridružiti na letu Chrisu Boshuizenu, bivšem inženjeru NASA-e i suosnivaču Planet Labsa te Glenu de Vriesu, suosnivaču platforme za klinička ispitivanja Medidata Solutions.

Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, njegov brat Mark, pionir avijacije Wally Funk i Oliver Daemen koji je let platio poletjeli su u svemir letjelicom Blue Origina 20. srpnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti