Galerija

SpaceX je uspješno lansirao svoju kapsulu koja bi mogla prevoziti ljude u svemir.

Nakon uspješno odrađene prve faze lansiranja i povratka inicijalnog lansirnog motora na Zemlju, raketa Falcon 9 s kapsulom nastavila je svoj put prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ako sve nastavi prema planu, kapsula Crew Dragon bi se trebala spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom za nešto više od dana.

Ranije ovaj tjedan NASA i SpaceX objavili su kako je njihova kapsula Crew Dragon ispunila sve zahtjeve te je dobila zeleno svjetlo za testni let prema Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ovo je veoma važna misija i za SpaceX i za NASA-u jer bi trebala dokazati da je SpaceX sposoban prevoziti ljude u svemir.

Baš kao i kad su slali Tesla Roadster prema Marsu, iz SpaceX-a su pripremili zanimljive "putnike" koji će testirati kapsulu.

Tako osim ženske lutke Ripley, prema Međunarodnoj svemirskoj postaji ide i plišana lutka Zemlje koja će poslužiti za testiranje utjecaja gravitacije. Kapsula prevozi i 200 kilograma opreme za MSP.

 

 

Ako SpaceX dokaže da je spreman za ljudske misije, NASA bi ponovno mogla početi slati svoje astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju.