Valter Flego zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura

Program Digitalna Europa obuhvaća ulaganja u superračunala, umjetnu inteligenciju, kibernetičku sigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva. Vrijedan je milijarde, a izvjestitelj za njegovu provedbu bit će hrvatski eurozastupnik Valter Flego.

Ivana Domitrović | 20.09.2019. / 09:47

Valter Flego (Foto: Ured zastupnika) (Foto: Ured zastupnika)

Hrvatski eurozastupnik Valter Flego dobio je važnu zadaću u Europskom parlamentu. Osim što predstavlja hrvatske građane, imenovan je izvjestiteljem za provedbu programa Digitalna Europa.

Drago mi je da su Odbor i moja politička grupacija prepoznali moj interes za ovu temu i dali mi ovu odgovornost. Zadovoljan sam što ću imati mogućnost sa svojim timom sudjelovati u kreiranju važne europske politike za buduće razdoblje jer će se iz ovog programa moći financirati projekti kao što su superračunala za fakultete, napredna tehnologija u zdravstvu, obrazovanje u području IT vještina i sva ostala područja onoga što zovemo digitalnom tehnologijom i digitalnim društvom, rekao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, koji je izabran za izvjestitelja Europskog parlamenta za novu uredbu o programu Digitalna Europa, čiji je prvi prijedlog vrijedan 9,2 milijarde eura.

Digitalna Europa jedan je od najvažnijih novih programa Europske unije, čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti Europske unije i konkurentnosti Europe u svjetskoj digitalnoj ekonomiji, a Flego je ispred Europskog parlamenta zadužen za kreiranje uredbe o programu.

Prema postojećem prijedlogu, program Digitalna Europa obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva.

Za njezinu provedbu bit će zadužena Margrethe Vestager, predložena za izvršnu potpredsjednicu Europske komisije za digitalna pitanja i tržišno natjecanje te jedna od najutjecajnijih članica buduće Komisije, što govori o važnosti programa za naredno razdoblje.

Flego je time postao prvi hrvatski zastupnik u ovom sazivu Europskog parlamenta kojem je dodijeljen rad na vlastitom novom predmetu ispred Odbora za industriju, istraživanje i energetiku čiji je član.

Prvi nacrt programa Digitalna Europa predložen je u lipnju 2018., a plan je da se do kraja ove godine završi trijalog između Komisije, Parlamenta i Vijeća te postigne dogovor kako bi Komisija sljedeće godine radila na provedbenim dokumentima programa.

Zasad je prijedlog raspodjele unutar programa:

- 2,7 milijarde eura za superračunala;

- 2,5 milijarde za umjetnu inteligenciju;

- 2 milijarde eura za kibersigurnost;

- 700 milijuna eura za razvoj digitalnih vještina te

- 1,3 milijarde eura za digitalnu transformaciju poduzetništva, javnog sektora i razvoj inovacijskih hubova.

Flego je već u prvim susretima s glavnim direktorom DG CONNECT zatražio povećanje ukupnog proračuna za Digitalnu Europu, o čemu će se raspravljati u narednim mjesecima.

Hrvatska ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u RH

Čestitamo gospodinu Flegi na ovoj funkciji. Njegovo imenovanje velika je prilika za Hrvatsku i očekujemo otvaranje dijaloga sa svima koji mogu doprinijeti stvaranju kvalitetnog zakonodavnog okvira za Digitalnu Europu. Vjerujemo kako ćemo i kroz poziciju gospodina Flege imati zagovornika interesa digitalne industrije u Europskom parlamentu, rekao je Boris Drilo, predsjednik Udruge HUP-ICT.

Hrvatska ICT industrija jedna je od najbrže rastućih industrija u Hrvatskoj. U usporedbi s drugim detektiranim industrijskim pokretačima, poput metalne, prehrambene ili farmaceutske industrije, ICT industrija je u 2018. godini pokrenula najviše tvrtki, ostvarila najveće prihode, stvorila najveću dodanu vrijednost i po zaposlenom uplatila najviše poreza i doprinosa u državni proračun.

Neke procjene su da hrvatska digitalna ekonomija u ovom trenutku generira prihode od 1,2 milijarde eura, a da je potencijal rasta do 2025. godine 8,3 milijardi eura.

Budući da u Hrvatskoj ICT industrija nije prepoznata kao vertikalna industrija, otežano je i financiranje razvojnih projekata iz sredstava za istraživanje i razvoj. Suprotno tome, veliki dio zemalja članica, ICT industriju postavljaju kao okosnicu svojih industrijskih politika i time otvaraju put za financiranje velikih i važnih projekata.

Odabir Valtera Flege trebao bi potaknuti revidiranje politike prema digitalnoj industriji. Ovim imenovanjem Hrvatska je dobila zastupnika u Europskom parlamentu koji sudjeluje u kreiranju okvira za korištenje budućeg značajnog financijskog programa, te očekujemo još jači doprinos države i poziv na dijalog s gospodarstvom. Mi ćemo sa svoje strane, kao Udruga nastojati uključiti u izradu provedbenih dokumenata za program Digitalnu Europu, kako bismo svi zajedno iskoristili maksimum za hrvatsko gospodarstvo i znanost, zaključio je Drilo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti