Valve čisti Steamovo dvorište: Uklonjeno preko 170 'lažnih' igara

Steam se polako rješava nagomilanog smeća, tj. lažnih igara napravljenih s ciljem pranja novca.

Monika Nožić Monika Nožinić | 28.09.2017. / 17:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od glavnih nedostataka Valveova automatiziranog sustava odobravanja i pregleda igara koje dolaze na njihovu platformu Steam jest to što sustav ima dosta rupa pa se tako Steam zatrpava gomilom jeftinih i katastrofalnih igara koje čak nemaju nikakve osnove da se uopće nazovu igrama.

Ovdje nije riječ o lošim igrama, nego o pokaznim igrama na koje se potroši manje od dana posla, koristeći unaprijed pripremeljene elemente iz Unity pokretača (enginea).

Ovakav sustav zatrpavanja Steama naziva se shovelware i mjesto je na kojem su se mnogi prevarantski "developeri" doslovno specijalizirali u tome da za gotovo nikakve troškove sustav zatrpavaju gomilom ovakvih prijevara i zatim na tome zarade pristojan novac. U moru takvih igara koje izbacuju u nevjerojatno velikim količinama, na kraju izađu sa solidnim profitom jer se uvijek nađe dovoljan broj nevinih korisnika koji ovakve igre kupuju samo zato što su jeftine ili iz nekog njihova sadističkog zadovoljstva ili jednostavno kako bi se i sami uvjerili u to kakve se sve gluposti prodaju na Steamu.

U ovakvim sustavima često se prodaje i po 30 "igara" po vrlo jeftinoj cijeni od, primjerice, jednog dolara, a cilj je tvoraca takvih igara iskoristiti Steam trading kartice pomoću botova te na taj način zaraditi više nego na samim igrama koje inače nitko ne bi kupio.

Valve je svemu tome napokon odlučio stati na kraj i riješiti ovaj problem pa je tako uklonjen Silicon Echo Studios, kompanija koja je doslovno stvorena kako bi radila ovakve prijevare. Ukupno 173 igre ovog studija uklonjene su sa Steama, a mi se nadamo da je ovo samo početak borbe Valvea protiv takvih prevarantskih sustava koji uzimaju novac od neupućenih kupaca i male legitimne developere s dobrim igrama dovode u nezavidnu situaciju, budući da im je u moru shovelware igara značajno teže sa svojim kvalitetnim naslovima isplivati na površinu Steama i doći do željene publike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti