Velika brzina i doseg oko 500 km: Procurile potencijalne performanse Appleova električnog automobila

Iako nas od očekivanog predstavljanja Appleova automobila dijele godine, već sada su objavljene performanse koje bi mogao imati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2021. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Toliko je glasina o Appleovu automobilu posljednjih mjeseci da se čini da je ulazak tehnološkog diva na to tržište gotovo pa sigurna stvar. Iz Cookove kompanije, naravno, to neće potvrditi, no umjesto njih jučer je to ponovno “potvrdio” Ming-Chi Kuo. Najpoznatiji analitičar koji prati Apple ima vrlo pouzdane izvore unutar kompanije te je dobro upoznat s njihovim planovima, a brojne njegove dosadašnje najave toliko su se puta do sada pokazale istinitima.

Slika nije dostupna “Nešto novo i predivno”: Apple odabrao osobu koja će voditi misteriozni projekt

Slika nije dostupna Investirali su u Rimac Automobile, a sada ih se spominje kao partnera u razvoju Appleova automobila

Nove takve najave vezane su upravo za automobil te predviđa da bi se Apple Car na tržištu trebao pojaviti najranije 2025. godine, no ostavlja mogućnost odgode jer je ipak riječ o potpuno novoj industriji za kompaniju. Kuo je ponovno potvrdio neke prijašnje glasine kako bi za proizvodnju automobila trebao biti zadužen Hyundai te bi Apple Car trebao koristiti njihovu E-GMP platformu za električna vozila.

Apple ne namjerava sam proizvoditi automobilske komponente, već će se za njih osloniti na postojeće proizvođače i partnere na tom tržištu, a Cookova će se kompanija fokusirati na hardver i softver za autonomnu vožnju, čipove, baterijske tehnologije, inovativno korisničko iskustvo, dizajn automobila itd.

S obzirom na to da je Hyundai već objavio mogućnosti nove platforme razvijene isključivo za električne automobile, na temelju tih podataka već se sada može zaključiti kakve bi mogle biti performanse Apple Cara. Doseg automobila na Hyundaijevoj platformi tako bi trebao iznositi oko 500 kilometara, maksimalna brzina veća je od čak 250 km/h, a brzinu od 0 do 96 km/h (60 milja po satu) moći će uhvatiti za manje od 3,5 sekundi. Automobil će podržavati brzo punjenje pa bi za 18 minuta baterija trebala biti puna 80 posto, dok bi pet minuta punjenja bilo dovoljno za doseg od 60 milja.

Slika nije dostupna iPhone na kotačima? Apple bi sa svojim automobilom mogao riješiti najveće probleme električnih vozila

Treba spomenuti kako su ove performanse rezervirane samo za najjače modele koje će pokretati Hyundaijeva platforma, iako je jasno da od Applea očekujemo takvu vrstu vozila. Također, kako su do predstavljanja ostale još najmanje 4 godine, Hyundaijeva platforma, a time i performanse automobila koji će biti bazirani na njoj mogu se dodatno poboljšati. Posebno je zanimljivo to što se čini kako ni u samom Hyundaiju još nisu sigurni žele li ući u biznis s Appleom jer dio uprave ne želi da postanu proizvođači komponenata za druge kompanije.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti