iPhone na kotačima? Apple bi sa svojim automobilom mogao riješiti najveće probleme električnih vozila

Nove glasine o Appleovom automobilu fokusirane su na bateriju - nova tehnologija trebala bi omogućiti radikalno niže cijene, uz manje zagrijavanje i veći doseg.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2020. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su se prije desetak dana u javnosti ponovno pojavile glasine o Appleovom ulasku na automobilsko tržište, jučer smo saznali neke nove detalje koji pokazuju što možemo očekivati od tvrtke tijekom sljedećih godina. Cook i ekipa su, prema tim informacijama koje su potvrdile osobe upoznate sa situacijom i Projektom Titan (a koje su, jasno, neslužbene), krenuli s razvojem električnog vozila koje će biti namijenjeno masovnom tržištu.

Slika nije dostupna Nove glasine o Apple Caru: Spominje se čak i automobil s kojim bi konkurirali Tesli

Ako postoji kompanija na svijetu koja ima resurse to napraviti, to je vjerojatno Apple. No u isto vrijeme, to nije pametni telefon, prenijeli su na Reutersu komentar osobe koja je radila na automobilskom projektu kompanije. Možemo pretpostaviti da Apple neće ulaziti na ovo tržište kako bi bio samo jedna od kompanija koja se bori za svoj udio među proizvođačima električnih vozila i nije teško pogoditi kako im je cilj razviti tehnologiju s kojom će biti superiorniji konkurenciji.

Riješit će probleme cijene i dosega?

Ta tehnologija koja bi trebala biti u fokusu Appleove strategije odnosi se na baterije pri čemu su u prvom planu dvije stvari - cijena koja će biti “radikalno” niža zahvaljujući novom dizajnu baterija koji će primijeniti te povećanje dosega. Komentari osoba upoznatih sa situacijom kažu kako bi takva baterijska tehnologija mogla biti nešto potpuno novo: Kao kada ste prvi put vidjeli iPhone. Ako su te informacije istinite, Apple bi zais mogao riješiti dva najvažnija problema automobila s električnim motorima, iako je teško vjerovati da će sam iCar biti cjenovno povoljan, jer sve s potpisom jabuke dolazi s odgovarajućom cijenom.

Tim Cook i Mac Pro Šef Applea šokirao se kada je saznao koliko vremena provodi na iPhoneu

Za tehnološki specijaliziranu kompaniju koja nema previše dodira s automobilskim industrijom, dizajniranje, razvoj i proizvodnja automobila bit će, naravno, veliki izazov te, ako stvari krenu neočekivanim smjerom, i dalje postoji mogućnost odustajanja od razvoja automobila. U tom slučaju, fokus bi prebacili na razvoj autonomne tehnologije koju bi prodavali tradicionalnim proizvođačima automobila. Prema trenutačnim planovima, Appleov automobil možemo očekivati najranije 2024., no zbog problema s pandemijom, kao i potencijalnih problema s proizvodnjom jer je riječ o novom tržištu za Apple, taj bi se rok mogao pomaknuti na 2025. ili koju godinu poslije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti