Nove glasine o Apple Caru: Spominje se čak i automobil s kojim bi konkurirali Tesli

Za nekoliko godina Apple i TSMC mogli bi u SAD-u pokrenuti tvornicu čipova za Apple Car.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2020. / 16:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je godinama bio poznat po velikoj tajnovitosti pri razvoju novih proizvoda, no s vremenom se situacija potpuno promijenila te više nema “zakona šutnje” koji je vladao u vrijeme Stevea Jobsa. Mjesecima prije predstavljanja novih modela telefona i tableta poznato nam je gotovo sve što Apple priprema, a nedavna najava prelaska kompanije s Intelova hardvera na vlastite čipove (što je velika stvar, pogotovo kada vidimo koliko je Appleov hardver moćan) također nije nikoga iznenadila jer se o tome priča već dugo vremena.

Slika nije dostupna Appleove slušalice AirPods Max izgledaju super, dolaze s vlastitom torbicom, ali im je cijena paprena

Jedna stvar oko koje je i dalje puno nepoznanica, dijelom zato što možda niti u samom Appleu nisu odlučili što će napraviti, jest tzv. Project Titan. Riječ je o velikom projektu s kojim Cookova kompanija namjerava zakoračiti na tržište autonomnih automobila. Projekt je pokrenut prije više godina, a do sada su mrežom kružile različite glasine - od toga da razvijaju vlastiti automobil pa do razvoja tehnologije za autonomnu vožnju.

Nakon što neko vrijeme o Projectu Titan nismo ništa čuli, ovaj tjedan objavljeno je da je upravljanje tim odjelom preuzeo stariji potpredsjednik za AI i strojno učenje u kompaniji John Giannandrea, a jučer su objavljene nove i to vrlo interesantne glasine. Prema njima, Apple s proizvođačem procesora TSMC namjerava u SAD-u otvoriti tvornicu za proizvodnju čipova za Apple Car. Ono što i dalje nije jasno jest hoće li to biti pravi automobil ili samo tehnologija, a ono što je još zanimljivije jest da se u izvještaju Digitimesa spominje Apple Car model koji je sličan Tesli”

Je li to nekakav nagovještaj da zaista možemo očekivati električni automobil s logom jabuke koji će konkurirati Muskovoj kompaniji ili se ta sličnost odnosi na autonomni sustav upravljanja vozilom, nije objašnjeno. Svakako treba napomenuti kako se Digitimes nije uvijek do sada pokazao kao potpuno povjerljiv izvor informacija, no slične najave imao je i najpoznatiji Appleov insider Ming-Chi Kuo i osoba u čije informacije o Appleu treba imati povjerenje.

Slika nije dostupna Stižu potpuno novi gadgeti iz Applea i Samsunga, a mogli bi biti jako popularni i korisni

On je još 2018. najavio kako Apple i TSMC namjeravaju pokrenuti zajedničku proizvodnju čipova za Apple Car negdje do 2023., a zanimljivo je da je u istoj obavijesti investitorima najavio da će Apple početi s tranzicijom s Intelovih procesora na vlastiti hardver, što se ove godine i ostvarilo. Za čipove za Apple Car ipak ćemo morati sačekati još najmanje tri godine.

Izvor: Apple Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti