Investirali su u Rimac Automobile, a sada ih se spominje kao partnera u razvoju Appleova automobila

Kao jedna od kompanija s kojom bi Apple mogao surađivati na razvoju svog električnog automobila spominje se Hyundai, koji je uložio i u Rimac Automobile.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2021. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve je više glasina vezanih uz Appleov električni automobil o kojem smo više puta pisali posljednjih dana, no posljednja informacija posebno je zanimljiva jer bi se indirektno mogla odnositi čak i na Hrvatsku, odnosno tvrtku Mate Rimca. Naime, jučer je novinarima CNBC-a predstavnik Hyundaija potvrdio kako Apple trenutačno pregovara s različitim globalnih automobilskim kompanijama – uključujući i Hyundai.

Slika nije dostupna iPhone na kotačima? Apple bi sa svojim automobilom mogao riješiti najveće probleme električnih vozila

Taj je komentar uslijedio nakon što su neki mediji objavili informacije o tome kako je ekipa iz Applea kontaktirala Hyundai vezano uz planove oko razvoja automobila te da južnokorejska kompanija trenutačno još razmatra predložene uvjete. Prema tim izvještajima, Appleov prijedlog suradnje s Hyundaijem uključuje proizvodnju električnih automobila i razvoj baterija. Glasine, a potom i potvrda iz Hyundaija o suradnji s Appleom katapultirala je cijene dionica koje su zabilježile najveći dnevni rast u posljednja dva desetljeća.

Ipak, u naknadnoj i izmijenjenoj izjavi za javnost, iz Hyundaija više nisu spominjali Apple. Naglasili su kako su primili zahtjev za potencijalnom suradnjom od različitih kompanija vezano uz razvoj električnih autonomnih automobila, no kako su pregovori u ranoj fazi, nikakve odluke još nisu donesene.

Stječe se dojam da su se iz Hyundaija zaletjeli s prvom izjavom te da su naknadno pokušali izgladiti stvar izbjegavanjem spominjanja Applea, no jasno je kako su s prvom izjavom u biti potvrdili da postoji mogućnost suradnje s Cookovom kompanijom. S obzirom na to da je Hyundai Motor Grupa uložila 80 milijuna eura u Rimac Automobile te da je ta investicija usmjerena na partnerstvo prema razvoju električnih vozila i baterija, možemo se pitati hoće li i hrvatska tvrtka u budućnosti imati nekakvu ulogu u tom potencijalnom partnerstvu.

Slika nije dostupna Nove glasine o Apple Caru: Spominje se čak i automobil s kojim bi konkurirali Tesli

Prema analitičaru Wedbusha Danu Ivesu, Apple se vjerojatno neće odlučiti za razvoj potpuno autonomnog vozila, već su svoj fokus usmjerili prvenstveno prema tržištu električnih automobila koje bi tijekom sljedećeg desetljeća moglo vrijediti bilijun dolara. To je Appleov pametan strateški potez, smatra Ives. Ono što svakako treba napomenuti je da nas do konačnog proizvoda, odnosno Appleovog automobila, ako se što u međuvremenu ne promijeni, dijeli najmanje 6-7 godina. Neka su prijašnja predviđanja govorila da bi to moglo biti 2024. ili 2025., no čini se da će taj rok biti duži.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti