Velika potražnja: Hoće li novi modeli iPhonea ponovno oboriti prodajne rekorde?

Iz Applea nisu objavili konkretne brojke prednarudžbi za nove modele iPhonea, no rekli su kako su kako su na putu obaranja prošlogodišnjeg rekorda

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2015. / 08:58

Velika potražnja: Hoće li novi modeli iPhonea ponovno oboriti prodajne rekorde?

Prije nego je Tim Cook prošlog tjedna predstavio nove modele iPhonea, novi iPad Pro i nadograđenu verziju Apple TV-a, dio tržišnih analitičara upozoravao je kako bi Apple uskoro mogao postati žrtva vlastitog uspjeha. Naime, ova kompanija već godinama bilježi sve veću prodaju pametnih telefona i konstantno povećava profit te analitičari vjeruju kako je takav rast i konstantno obaranje prodajnih rekorda jednostavno nemoguće zadržati. Zbog toga su mnogi čekali početak prednarudžbi novih modela iPhonea kako bi saznali kakva potražnja vlada za iPhoneom 6S i 6S Plus i mogu li ovi uređaji nadmašiti fantastičnu prodaju prošlogodišnjih modela. Iz Cookove kompanije tvrde da mogu te su objavili kako su na odličnom putu za obaranje prošlogodišnjeg rekorda kada su tijekom prvog vikenda prodali više od deset milijuna iPhonea, s tim da je samo broj prednarudžbi tijekom prva 24 sata premašio 4 milijuna.

Apple ispunio očekivanja: Uskoro kreće prodaja novih modela iPhonea

Ipak, za razliku od prošlih godina kada su iz ove kompanije sa zadovoljstvom objavljivali broj prednaručenih telefona tijekom prvog vikenda, ove godine konkretna brojka ipak nije objavljena, što je razočaralo dio investitora i analitičara, pogotovo što su ove godine novi modeli odmah dostupni i na kineskom tržištu. Tako su 2012. objavili kako je u prva 24 sata broj prednaručenih modela iPhone 5 dvostruko veći u odnosu na godinu ranije (iznosio je oko 2 milijuna), dok su se prošle godine pohvalili s 4 milijuna prednarudžbi za iPhone 6 i 6 Plus u samo 24 sata. Novi modeli iPhonea imaju iste ekrane, jači hardver i kameru veće rezolucije u odnosu na iPhone 6 i 6 Plus, a najveći novitet jest mogućnost prepoznavanja jačine pritiska prsta po ekranu. Njihova prodaja počet će 25. rujna, a već bi prema broju ljudi koji će kampirati ispred njihovih trgovina mogli zaključiti hoće li Apple uspjeti oboriti prošlogodišnji rekord i prodati više od deset milijuna telefona tijekom prvog vikenda ili će potražnja za ovim telefonima ipak biti nešto manja. 

Izvor. CNN

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti