Velika promjena na automobilskom tržištu: Još jedan razlog za slavlje Elona Muska

Broj proizvedenih primjeraka Modela 3 prošlog je tjedna premašio 100 tisuća komada, a na tržištu SAD-a u posljednjem kvartalu Muskova kompanija prodala je više vozila i od Mercedesa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.10.2018. / 10:17

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci kompanija Tesla napokon je uspjela podići proizvodnju Modela 3 na željeni nivo te je, prema izvorima dobro upućenim sa situacijom u kompaniji, s njihovih proizvodnih traka prošlog tjedna izašao stotisućiti model. Iz Tesle nisu htjeli komentirati te informacije jer obično podatke o proizvodnji objavljuju na kraju kvartala, pa ćemo za konkretan broj dosad proizvedenih i prodajnih primjeraka morati sačekati službeno kvartalno izvješće.

Krajem srpnja prošle godine Tesla je isporučila samo 30 komada tog automobila, a u to vrijeme više od 450 tisuća ljudi prednaručilo je Model 3, tako da je jasno kako je pred Muskom i ekipom još puno posla.

No osim informacija o proizvodnji, analitička kompanija Atherton Research objavila je i odlične rezultate vezane uz prodaju Teslinih automobila u SAD-u u proteklom kvartalu. U ovom tromjesečnom razdoblju tako je prodano skoro 70 tisuća automobila (brojka se odnosi na Model 3, S i X) – točnije 69.925, a posebno je važno napomenuti da je to prvi put da je Muskova kompanija prodala više automobila tijekom jednog kvartala od Mercedesa.

Prodajne brojke odnose se, dakle, samo na područje SAD-a i ne uključuju Mercedesova komercijalna dostavna vozila, a ako se takav pozitivan trend za Teslu nastavi i tijekom posljednjeg kvartala ove godine, sljedeća velika automobilska kompanija koju bi Tesla mogla prestići jest BMW.

U razdoblju od lipnja do rujna njemački automobilski div prodao je 71.679 automobila, a Tesla bi u posljednja tri mjeseca također trebala premašiti broj od 70 tisuća prodanih modela, pogotovo jer će osobe koje uskoro kupe njihove električne automobile do kraja godine imati pravo na poreznu olakšicu od 7500 dolara.

Na stranici koja prati električna vozila Electrek kažu kako je Tesla s prodajom samo triju modela prestigla Mercedes te samo možemo zamisliti što će se dogoditi kada se u prodaji pojavi verzija Modela 3, čija će cijena iznositi 35 tisuća dolara, te kada se ovaj automobil pojavi na međunarodnim tržištima.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti