Velika promjena: U Indiji će se prodavati samo električni automobili?

Jedna od najzagađenijih zemalja na svijetu želi promjene – ambiciozne želje su da se nakon 2030. u Indiji prodaju samo električni automobili

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.06.2017. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je danas teško zamisliti da u budućnosti na cestama diljem svijeta više neće voziti benzinci i dizelaši, već samo električni automobili (odnosno vozila na alternativni pogon), neke su zemlje već krenule s pripremama za takav scenarij te žele u potpunosti izbaciti korištenje klasičnih automobila. Takve ambicije imaju Nizozemska i Norveška, ali i jedna od najzagađenijih zemalja na svijetu – Indija. Iz ministarstva energetike ove zemlje nedavno su objavili kako se nadaju kako bi se od 2030. godine u Indiji mogli prodavati samo električni automobili – napomenuli su kako je to "željeni plan", no na kraju će ipak prevladati "logika tržišta", pri čemu napominju kako će sa smanjenjem cijena baterija porasti i prodaja e-vozila. Za početak, cilj im je da prodaja električnih vozila u Indiji dosegne 6-7 milijuna do 2020., a vjeruju kako bi se ovakva vozila itekako isplatila u javnom transportu.


S ekonomskim razvojem, novim industrijama i sve većim potrebama za transportom, stupanj zagađenja u Indiji dosegao je nevjerojatne razmjere – u New Delhiju taj je stupanj zagađenja tako velik da je samo udisanje zraka tijekom jednog dana jednako štetno kao i pušenje deset cigareta dnevno.
Ministar energetike Piyush Goyal nedavno je izjavio da bi Indija, kako bi popularizirali e-vozila, tijekom prvih par godina mogla subvencionirati kupovinu električnih automobila, što bi zasigurno utjecalo na povećanje prodaje ovakvih automobila. Popularizaciji električnih automobila pomoglo bi i otvaranje Teslinih trgovina – o otvaranju indijske podružnice više je puta govorio šef Tesle Elon Musk koji je putem Twittera pozdravio ove najave iz Indije.


Osim električnih automobila, plan indijske vlade s kojim žele smanjiti zagađenje odnosi se i na povećanje ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra, a nakon što je Trump objavio da napušta međunarodni klimatski sporazum, indijski premijer Moti još je jednom podržao taj sporazum rekavši kako on predstavlja zajedničko nasljeđe svijeta i kako će od njega imati koristi buduće generacije.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti