Veliki planovi: Microsoft priprema potpuno novu kategoriju mobilnih uređaja

Već ove godine Microsoft bi mogao predstaviti neku vrstu hibrida između pametnih telefona i prijenosnih računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2018. / 09:05

Microsoft (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na internetu su se pojavile informacije o Microsoftovim hardverskim planovima koji pokazuju velike planove i ambicije Satye Nadelle. Ekipa iz Microsofta za ovu i sljedeću godinu tako priprema nadogradnju postojećih uređaja Surface, ali i potpuno novi uređaj koji bi mogao donijeti velike promjene na tržištu pametnih uređaja.

Riječ je o uređaju kodnog imena Andromeda o kojem se piše već neko vrijeme - iako detalji još nisu dobro poznati, riječ je o preklopnom uređaju s dva ekrana. Npr. Asus je na ovogodišnjem sajmu Computex predstavio konceptni laptop Project Precog koji ima dva ekrana, s tim da se donji ekran može koristiti kao virtualna tipkovnica, ali i za brojne druge operacije.

U tom smjeru ide i Microsoftova Andromeda, no dok je Precog dimenzijama i snagom pravo prijenosno računalo, Microsoft planira "džepni uređaj koji će omogućiti iskustvo osobnog računala". Dakle, možemo očekivati uređaj s dva ekrana koja bi dimenzijama mogao biti sličan današnjim pametnim telefonima i koji bi se mogao koristiti kao telefon, ali i kao laptop s virtualnom tipkovnicom.

Opcije ovakvog uređaja brojne su te neće ovisiti samo o Microsoftu, već i o programerima koji će moći iskoristiti dva ekrana za razvoj zanimljivih aplikacija. Ako se njegova izvedba pokaže uspješnom i popularnom među korisnicima, Andromeda bi mogla pokrenuti potpuno novu kategoriju uređaja te na internetu možemo pročitati kako i druge kompanije, poput Della, već rade na ovakvim uređajima. Iznimno je zanimljivo u vezi s ovim uređajem je što ga Microsoft, ako su glasine istinite, planira predstaviti već ove godine.

Osim Andromede, Nadella planira i još dva nova modela Surfacea – jedan je Surface Pro 6 od kojeg očekujemo snažniji hardver (vjerojatno će ga predstaviti tek sljedeće godine) te jeftiniji Surface tablet. Manji Surface koji se razvija pod kodnim imenom Libra na tržištu bi trebao konkurirati Appleu i njegovim tabletima, a Microsoft bi ga trebao predstaviti do kraja 2018. godine.

Izvor: Thurrott
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti