VIDEO Astronomi u realnom vremenu svjedočili smrti crvenog superdiva i otkrili nešto neočekivano

Smrt crvenih divova nije mirna, otkrili su astronomi nakon što su imali jedinstvenu priliku svjedočiti posljednjim trenucima života jedne takve zvijede.

Branimir Vorša | 08.01.2022. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronomi su po prvi put dosad uspjeli svjedočiti sam kraj životnog vijeka superdivovske crvene zvijezde, odnosno njegovih posljednjih 130 dana života. Znanstvenici su uspjeli vidjeti ubrzano uništenje te masivne zvijezde te njezine samrtne muke prije nego što je uslijedila njezina nasilna eksplozija.

Prethodno se vjerovalo da crveni superdivovi ostaju mirni te da ne pokazuju nikakve znakove nestanka, poput erupcija na površini ili svjetlosnih emisija, prije njihovog propadanja u tip II supernovu.

No, nova studija astronoma sa sveučilišta Northwestern i California objavljena u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal, sugerira da je razvoj događaja na samrti tih zvijezda zapravo posve drugačiji. Naime, prije smaog kraja i eksplozije, astronomi su iz crvenog superdiva otkrili jarko zračenje.

To bi moglo značiti da u najmanju ruku neki superdivovi prolaze kroz značajnu unutarnju transformaciju tijekom vrmena, koja vodi prema spektakularnim izbacivanjima plina prije njihove same smrti.

Na temelju zabilježenih podataka, znanstvenici su napravili i animaciju samog kraja crvenog superdiva, čiju su smrt usjepli posvjedočiti.

Po prvi put promatrali smo eksploziju crvenog superdiva. To je posve novi pomak u našem razumijevanju tog ašto masivne zvijezde rade u trenucima prije same smrti, kaže Wynn Jacobson-Galan, vodeći autor navedene nove studije.

Jarko zračenje koje je dolazilo iz umiruće masivne zvijezde prvi put je zabilježeno u ljeto 2020. godine, a otkrili su ga znanstvenici instutita za astronomiju sveučilišta Hawaii.

"Podaci su pokazali izravne dokaze gustog materijala koji okružuje zvijezdu u vrijeme eksplozije", ističu astronomi.

Eksploziju koju su svjedočili astronomi su nazvali supernova 2020tlf (SN 2020tlf), dodavši da je nastala od zvijezde koja je 10 puta veća od našeg sunca i koja je od Zemlje udaljena 120 milijuna svjetlosnih godina.

To je kao promatranje tempirane bombe. Nikad dosad nismo uspjeli potvrditi tako nasilnu aktivnost u umirućoj supermasivnoj zvijezdi i gdje smo uspjeli vidjeti da proizvodi tako svjetleću emisiju, nakon koje kolabira i zapali se, ističe Raffaella Margutti, koautorica studije.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti