VIDEO Ovi čudesni "vilinski" roboti lete samo uz pomoć svjetlosti, a mogli bi riješiti i jedan ogroman globalni problem

Znanstvenici su kreirali čudesne mikro robote koji lete samo pomoću svjetlosti, a izgledaju kao da su netom izašli iz znanstvene fantastike.

Branimir Vorša | 02.02.2023. / 12:14

FAIRY mikro robot
FAIRY mikro robot (Foto: Jianfeng Yang / Tampere University)

Znanstvenici su napravili prvog letećeg robota teneljenog na mekim materijalima koji reagiraju na svjetlost. Jednostavnije rečeno, taj čudesan robot polijeće nakon što ga se obasja svjetlom.

Riječ je o zapravo sićušnom robot, koji se doimaa poput nečeg što je izašlo iz znanstvne fantastike, a i samo njegovo ime odražava njegovu neobičnu pojavu. Naime, nazvan je FAIRY - što je skraćenica za Flying Aero-robots based on Light Responsive Materials Assembly. Istraživanje vezano za tog čudesnog mikrobota objavljeno je u znanstvenom časopisu Advanced Science.

Maslačak kao inspiracija za rješenje problema oprašivača

Znanstvenicima je kao inspiracija za stvaranje tog robota poslužio maslačak, odnosno njegove leteće sjemenke, koje se, primjerice, puhanjem u maslačak raspršuju zrakom u svim smijerovima. Tvorci FAIRY robota se nadaju da bi se mogao koristiti kako bi pomogao ublažiti problem gubitka oprašivača, poput pčela, u divljini.

Sjemenke maslačka mogu putovati deset, ponekad i stotinu kilometara po vrućim, suhim i vjetrovitim uvjetima zahvaljujući svom genijalnom dizajnu, od kojih su neki ovdje posuđeni. Bez potrebe za baterijom ili izravnim izvorom napajanja, FAIRY roboti mogu učiniti isto.

To bi imalo veliki utjecaj na poljoprivredu na globalnoj razini jer je gubitak oprašivača zbog globalnog zatopljenja postao ozbiljna prijetnja bioraznolikosti i proizvodnji hrane, kaže mikro robotičar Hao Zeng sa Sveučilišta Tampere u Finskoj.

Potrebna mu je samo svjetlost (i malo vjetra)

FAIRY se kreće tako da reagira na svjetlost širenjem svojih krilaca, čime se diže u zrak, a obzirom da je ultralagan, vjetar ga lako može ponijeti i na vrlo daleke udaljenosti.

FAIRY se može napajati i kontrolirati pomoću izvora svjetlosti, poput laserske zrake ili LED-a. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali eksperimenti s dokazom koncepta uključeni u naše istraživanje pokazuju da robot koji smo razvili pruža važan korak prema realističnim primjenama prikladnim za umjetno oprašivanje, pojašnjava Zeng .

Osim što je vrlo ultralagan, FAIRY je također i vrlo porozan u svom dizajnu, što mu pomaže pri polijetanju. Može isto tako stvoriti i vlastiti vrtložni prsten, baš kao i sjeme maslačka, što pridonosi aerodinamičnosti i osigurava da taj mikrobot može prijeći velike udaljenosti bez ikakve dodatne pomoći.

Ograničena kontrola

Postoji određena razina kontrole na vjetru, budući da se oblik FAIRY-ja može prilagoditi strujanju vjetra, slično brodskom jedru. Ipak, riječ je o ograničenoj kontroli, a ne upravljanju na način na koji se, primjerice, upravlja dronovima.

Robot je napravljen od čekinjastog filamenta, s pojedinačnim vlaknima debljine od samo 14 mikrona. Čekinje povezuje aktuator, savitljiva traka kontrolirana svjetlom koja upravlja otvaranjem i zatvaranjem njegovih krilastih četki.

Superiornije od svojih prirodnih kopija, ovo umjetno sjeme opremljeno je mekim pokretačem. Aktuator je izrađen od elastomera s tekućim kristalima koji reagira na svjetlo, koji inducira radnje otvaranja ili zatvaranja čekinja nakon ekscitacije vidljivim svjetlom, kaže Zeng.

Idući korak - više kontrole i biorazgradivost

Nakon uspjeešnih testiranja u zračnim tunelima i pod laserskim svjetlima, Zeng i njegovi kolege zamišljaju korištenje milijuna tih umjetnih 'sjemenki' koje nose pelud na vjetru, sa svjetlom koje ih usmjerava prema drveću koje treba oprašiti. Ipak, da bi se došlo do toga, potrebno je još puno posla.

Znaanstvenici traže načine da preciznije kontroliraju gdje bi FAIRY botovi slijetali i razmatraju kako bi mogli ih napraviti biorazgradivima. Planirano je da će projekt nastaviti svoja istraživanja do kolovoza 2026. godine.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti