VIDEO Ovo je nasljednik legendarnog američkog helikoptera Black Hawk, leti brzinama koje drugi helikopteri mogu samo sanjati

Američka vojska odabrala je nasljednika vojnog helikoptera UH-60 Black Hawk. Riječ je o letjelici s nagibnim rotorima, koja je puno naprednija verzija V-22 Ospreyja.

Branimir Vorša | 06.12.2022. / 14:53

Galerija

Američka vojska napredni V-280 Valor s nagibnim rotorima kompanije Bell, kao zamjenu za svoj legendarni helikopter UH-60 Black Hawk (kojeg koristi i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo). Odabiru je prethodio dugotrajan i naporan period letačkih testova, koji je trajao nekoliko godina.

Valor predstavlja takozvani Future Long-Range Assault Aircraft, ili FLRAA i trebao bi ući u službu sredinom 2030-ih te zamijeniti veterana Black Hawka, koji je američku vojsku izvrsno služio posljednja četiri desetljeća.

Francuski Eurocopter Tiger Šef Airbus Helicoptersa europskim vojnim dužnosnicima poručio da kupuju europsko, no njemački dužnosnik kaže: "Želimo opremu koja leti"

Vrijednost ugovora iznosi 232 milijuna dolara i ne uključuje stvarni zrakoplov, već samo konačni digitalni dizajn za Valor koji je Bell izradio kao rezultat petogodišnjeg razdoblja testiranja zrakoplova i razvojne kampanje, kao i vojnih zahtjeva. Ukupna vrijednost ugovora, s opcijama za stvarne letjelice, kreće se od 1,2 do 7 milijardi dolara za početak izgradnje flote, prema riječima američkog generala bojnika Roberta Barrieua, koji je i šef vojnog programa za zrakoplovstvo.

Velika pobjeda nad velikom konkurencijom

Bell je u natječaju pobijedio Sikorskyjev i Boeingov složeni koaksijalni helikopter Defiant X, temeljen na Sikorskyjevoj X2 tehnologiji.

Dodjela tog ugovora predstalvja veliku pobjedu za Bell. Tvrtka je nedavno dovršila planirane isporuke najnovijih verzija ugledne H-1 obitelji rotorskih letjelica američkim marincima, prethodno izgradila OH-58D Kiowa Warrior koji je vojska umirovila prije mnogo godina (i koje koristi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo), te zajedno s Boeingom, razvila varijante V-22 Osprey za američke marince, zrakoplovstvo i ratnu mornaricu.

Ovaj ugovor im je vrlo bitan jer trenutno nemaju drugih velikih proizvodnih ugovora s američkom vojskom na horizontu.

Brz. Jako, jako brz

Valor ima stotine sati leta u svojoj kampanji testiranja leta i postigao brzinu veću od 520 km/h. Zapravo, V-280, koji je tek demonstrator, a ne finalizirani dizajn za vojsku, probio je barijeru od 556 km/h tijekom testiranja. Konvencionalni helikopteri ne mogu postići ni blizu te brzine.

Valorov prvi let napravljen je 18. prosinca 2017. godine i od tada je zabilježio više od 200 sati u zraku i ispunio niz ambicioznih ciljeva brzine i agilnosti koje je vojska postavila u okviru programa zajedničke višenamjenske demonstracije tehnologije (JMR-TD).

V-280 je poboljšanje nad Bell-Boeingoim V-22 zbog svojih nagibnih nosača rotora, umjesto nagibnih motora koje ima V-22 Osprey.

Isto tako održivost i pristupačnost uvelike su pokretači dizajna za Valor.

Ipak...

Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte snimku u kojoj ruski piloti helikoptere koriste kao leteće VBR-ove

No, čitava priča ne mora nužno završiti odlukom vojske. Lockheed Martin, koji je vlasnik Sikorskyja, mogao bi osporiti odluku, koja će cijeli program staviti na čekanje najmanje na 100 dana, dok američka vlada ne odvagne svoje protuargumente.

Defiantov tim oglasio se priopćenjem nakon objave izbora američke vojske.

I dalje smo uvjereni da je DEFIANT X transformacijski zrakoplov koji je potreban američkoj vojsci da izvrši svoje složene misije danas i daleko u budućnosti. Procijenit ćemo naše sljedeće korake nakon što pregledamo povratne informacije od vojske, stoji u navedenom priopćenju.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti