VIDEO "Palac dolje" za Teslinu potpuno autonomnu vožnju: Pogledajte kako se Tesla umalo zabila u vlak i pješake

Iz Denvera dolazi video koji prikazuje Teslin Model 3 kako umalo udara u vlak nakon što mu je autopilot vozila krenuo oduzimati prednost. Srećom, sudar je izbjegnut brzom reakcijom vozača.

Branimir Vorša | 04.07.2022. / 10:59

Tesla Model 3 umalo se zabija u vlak
Tesla Model 3 umalo se zabija u vlak (Foto: Beta Tech OG/Youtube)

Teslin autopilot, sa svojom opcijom potpune autonomne vožnje (Full Self-Driving Capability), nije ništa od onoga što mu ime kaže da jest: niti je pravi autopilot, niti je sposoban u potpunosti sam voziti, piše The Drive.

Umjesto toga, to je napredni sustav pomoći vozaču koji može olakšati vozačev posao dok je na autocesti ili jasno označenim gradskim ulicama. Međutim, daleko je to od savršenog autonomnog sustava, kao što pokazuje novi video s YouTube kanala Beta Tech OG. U navedenom videu, Tesla Model 3 zamalo se zabio u nadolazeći vlak, a sam vlasnik imao je i dosta drugih intervencija tijekom autonomnog režima vožnje pa je i sam ocijenio vožnju u autonomnom režimu rada "palcem dolje".

Slika nije dostupna Nove nevolje u Tesli: Gotovo 200 radnika na Autopilotu otpušteno. Što to znači za tu Teslinu tehnologiju?

Beta Tech OG u svojim videima testira sustav autopilota i opciju pune samostalne vožnje po ulicama Denvera, u Coloradu. Tijekom gotovo 18-minutnog videa, Model 3 zamalo udara u nekoliko stvari. Međutim, dvije njegove pogreške bile su naglašenije od ostalih, a jedna od te dvije zamalo je prouzročila sudar s jednim od denverskih lakih željezničkih vlakova tako što mu je skretanjem ulijevo krenuo oduzimati prednost prolaza.

Prije nego što se zamalo zabio u vlak, Model 3 je bio zaustavljen na crvenom svjetlu s upaljenim lijevim žmigavcem. Automobil je trebao pričekati dok vlak ne prođe te se time oslobodi prostor za navedeno skretanje ulijevo. Međutim, umjesto da pričeka, Teslin FSD je procijenio da ima dovoljno prostora i vremena da skrene prije nego što vlak stigne ili ga nije pravilno prepoznao. Ipak, vlak je bio prepoznat na zaslonu infotaiment sustava.

Nije jasno zašto je Tesla odlučila skrenuti lijevo ispred vlaka, iako ga je primijetila, no vozač je bio prisiljen preuzeti kontrolu i preusmjeriti automobil. Čak je i strojovođa vlaka zatrubio Tesli, dokazujući da je skretanje bio pogrešan potez u toj situaciji.

Kasnije u videu, Model 3 je pokušao izvesti prilično rutinski zavoj ulijevo, ali je skrenuo preširoko i skoro se zabio u dvoje pješaka koji su stajali na početku pješačkog prijelaza.

Slika nije dostupna Jesu li zaista sigurniji? Američki regulator objavio podatke o nesrećama automobila za koje neki kažu da su naša budućnost

Tesla je osmislila gumb za prijavu bilo kakvih problema koji se pojave tijekom korištenja autopilota i potreban je samo jedan dodir na zaslon koji ne zahtijeva od vozača da doda bilo kakve pojedinosti o situaciji, no isto tako nije jasno koliko je ta funkcija izvješća zapravo korisna.

Postoji puno širi razgovor o etici Teslinog beta testiranja njegove opcije pune samostalne vožnje na javnim cestama, korištenjem vlasnika vozila, a ne obučenih stručnjaka za testiranje. Iako Tesla apsolutno nije jedina koja razvija sustav autonomne vožnje, kada su u pitanju napredni sustavi za pomoć vozaču, druge automobilske tvrtke su daleko opreznije u svom pristupu i ne izdaju softver dok ga profesionalci u potpunosti ne testiraju u kontroliranim okruženjima.

Srećom, ovaj put nitko nije ozlijeđen, no to ne znači da će ubuduće svi moći reagirati na vrijeme, piše The Drive.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti