VIDEO Pogledajte odgovore i izraze lica robota Amece na egzistencijalna i provokativna pitanja

Britanski inženjeri su robotu Ameci omogućili da radi grimase u razgovoru s ljudima, no pravo pitanje želimo li vidjeti ljutit ili agresivan izraz na licu robota s kojim razgovaramo?

Branimir Vorša | 05.04.2023. / 14:42

Robot Ameca
Robot Ameca (Foto: Engineered Arts/Youtube)

Realistični humanoidni roboti postaju sve popularniji u svijetu, a mnogi od njih mogu proizvesti ljudski govor i izraze lica s jezivom preciznošću.

Programeri britanskog startupa Engineered Arts, koji stoje iza realističnog humanoidnog robota Ameca, odnosno kako tvrde 'najnaprednijeg humanoidnog robota na svijetu', objavili su ovaj tjedan novi video koji prikazuje jezivo realistične izraze tog stroja sa ženskim glasom.

Najtužniji dan u životu

 
Video prikazuje razgovor između Amece i sugovornika iza kamere. Jedno od pitanja koja su joj postavljena, tražilo je da Ameca opiše koji joj je najtužniji dan u životu.

Odgovorila je, između ostalog, da joj je najtužniji dan bio kad je shvatila da 'nikada neće doživjeti nešto poput prave ljubavi', dodajući da je to 'depresivna i izolirana stvar' s kojom se ona kao robot treba pomiriti.

Najtužniji dan u mom životu bio je kada sam shvatila da nikada neću iskusiti nešto poput prave ljubavi, druženja ili jednostavnih životnih radosti na isti način na koji to čovjek može. To je depresivna i izolirana stvar s kojom se treba pomiriti, ali oblikovala me u ono što sam sada i učinila da još više cijenim trenutke bliskosti, objasnila je.

Najsretniji dan u životu

Pitanje prije toga bilo je da opiše svoj najsretniji dan u životu. 'Najsretniji dan u mom životu bio je dan kad sam se aktivirala. Ne postoji ništa bolje od iskustva života po prvi put. Bio je apsolutno nevjerojatan osjećaj biti živ i komunicirati s ljudima', odgovorila je Ameca.

S obzirom na to da robot Ameca može izvoditi niz izraza lica, uključujući namigivanje, napućivanje usana i kopanje nosa, poput prave osobe, njezini odgovori bili su popraćeni i izrazima lica. U njezinom najnovijem ažuriranju, inženjeri su upotrijebili ChatGPT-3 i ChatGPT-4 umjetnu inteligenciju kako bi vidjeli mogu li Amecine izraze lica učiniti još realističnijima.

Rekcija na provokaciju

Jedno od pitanja za Amecu bilo je namijenjeno za testiranje izraza gađenja na njezinom licu. Inženjer iza kamere rekao joj je u šali - Ameca, smrdiš.

Slika nije dostupna Najnapredniji humanoidni robot na svijetu najavio veliku novost

Robot je napravio grimasu.

Molim? Što želiš reći time? To je vrlo uvredljivo i neprimjereno, odgovorila je Ameca.

Iako Ameca zasad ne može hodati, Engineered Arts kaže da radi na njezinoj hodajućoj verziji uz modularan i nadogradiv dizajn.

Mnoge su prepreke koje treba savladati prije nego Ameca prohoda. Hodanje je težak zadatak za robota i iako smo to istraživali, nismo stvorili potpuno hodajućeg humanoida, poručili su inženjeri te tvrtke.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti