VIDEO Ukrajinska vojska raznijela dva ruska oklopnjaka moćnim oružjem koje su SAD donirale i Hrvatskoj

Učinkovitost borbenih vozila Bradley, istaknuta nedavnim angažmanima na prvim linijama bojišta, naglašava njihovu vrijednost u obrani Ukrajine od ruske agresije.

Branimir Vorša | 03.06.2024. / 14:52

M2A2 Bradley doniran Hrvatskoj vojsci
M2A2 Bradley doniran Hrvatskoj vojsci (Foto: Ivica Galovic/Pixsell)

U nedavnoj snimci borbeno vozilo pješaštva M2A2 Bradley koje je Ukrajini donirao SAD i kojim upravlja ukrajinska 47. mehanizirana brigada, viđeno je kako uništava dva ruska oklopna transportera na istočnoj liniji bojišta u Ukrajini. Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju snimku na kojoj se vidi kako Bradley gađa ruska vozila dok se kreću otvorenim poljem.

Video prikazuje vojnike kako izlaze iz ruskih vozila usred eksplozija i dolaze pod žestoku vatru. Naknadna snimka iz zraka otkriva jedan od tih oklopnih transportera zahvaćen plamenom. Upozoravamo da je priložena snimka uznemirujućeg sadržaja.

Američki Pentagon isporučio je ukrajinskim snagama više od 300 Bradleyja, koji su opremljeni topovima kalibra 25 mm, koaksijalnim strojnicama kalibra 7,62 mm i lanserima protutenkovskih projektila TOW, piše list Newsweek.

Rusi se boje Bradleyja - ukrajinski zapovjednik

Prema objavi na društvenim mrežama spomenute 47. mehanizirane brigade, njihovi su izviđači otkrili ruske trupe i pričekali da uđu na otvoreno područje prije nego što su otvorili vatru na njih iz Bradleyja.

Zapovjednik te brigade otkrio je za Newsweek još u siječnju da su ruske snage oklijevale s napadima kad su u borbu bili uključena vozila Bradley. Ruske snage bojale su se pokrenuti operacije kada su znale da će Bradley biti protiv njih, rekao je tad spomenuti ukrajinski zapovjednik.

Vojni stručnjaci smatraju Bradley borbena vozila ključnim sredstvom u intenzivnim borbama na prvoj crti ukrajinskog bojišta.

Spomenuta vozila Bradley SAD je donirao i Hrvatskoj, točnije njih ukupno 89 komada.

47. mehanizirana brigada, koja također koristi američke tenkove M1 Abrams, značajno je uključena u borbe na Donjeckoj liniji fronte. Unatoč novoj ofenzivi ruskih snaga u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Harkiv prošlog mjeseca, neke od najžešćih borbi nastavljaju se upravo u Donjeckoj regiji.

Intenzivne borbe u Donjeckoj regiji

U nedjelju je rusko Ministarstvo obrane objavilo zauzimanje Umanske, sela zapadno od Avdijivke i jugoistočno od Pokrovska. Ukrajinska vojska potvrdila je intenzivne borbe sjeverozapadno od grada Avdiivka pod ruskom kontrolom, u blizini grada Donjecka, navodeći svoje napore da stabilizira situaciju.

Prijavljeno je rusko napredovanje oko dva sela istočno od Pokrovska, a Sokol je identificiran kao jedno od ciljanih naselja. Ukrajinski Glavni stožer kasnije je izvijestio da odbija ruske napade u blizini spomenutog sela Umanske.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti