Virtualno natjecanje iz robotike okupilo čak 113 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke

Vrijedi spomenuti kako 20-tak djece već 22. travnja putuje u Weiz na otvoreno RoboCup Junior natjecanje Austrije gdje nakon dvije godine ponovno žele zasjati u punom sjaju.

Martina Čizmić | 13.04.2022. / 17:17

Galerija

U Varaždinu se od 14. do 21. travnja održava najveće međunarodno natjecanje robotičara – 1. virtualni ROBOCUP JUNIOR CROATIA 2022. Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a na natjecanje se prijavilo 113 ekipa, među kojima su i četiri ekipe iz Njemačke, te dvije iz Slovenije.

Kako ističu organizatori, rezultat je to odlične suradnje Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Program za robotiku i Hrvatskog robotičkog saveza, ali i rezultat napornog rada mentora i učenika. Proglašavajući natjecanje otvorenim zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula je kako je ovo natjecanje samo još jedan dokaz kako su centri izvrsnosti aktivni i prepoznati u organizaciji međunarodnih natjecanja.

Informatička pismenost i nove tehnologije danas su od izuzetne važnosti za odgoj i obrazovanje djece. Drago mi je što su djeca prepoznala ovakav vid obrazovanja jer bavljenje robotikom omogućava im da razviju svoje talente, kreativno i kritičko razmišljanje, djeca uče dolaziti do samostalnih zaključaka, razvijaju komunikacijske vještine, uče se strpljenju i suradnji i vjerujem da im sve to nosi dobrobiti koje će kasnije znati iskoristiti u životu. Ujedno veliku zahvalu upućujem profesorima i mentorima koji s velikim entuzijazmom djeci i mladima prenose svoje vlastito znanje, motiviraju ih, pobuđuju strast i uvode ih u uzbudljiv svijet robotike, izjavila je Zagorec uvjerena kako će se po završetku natjecanja još daleko čuti za Varaždin, Varaždinsku županiju, odnosno centre izvrsnosti.

1. virtualni ROBOCUP JUNIOR CROATIA 2022. (Foto: Varaždinska županija)

Voditelj programa za robotiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije Ivica Kolarić istaknuo je kako je ovo virtualno natjecanje prvo ovakve vrste u Hrvatskoj i kao takvo veliki izazov za učenike, učitelje, ali i sve koji sudjeluju u organizaciji.

Sve ekipe u svojim udrugama i školama morale su odraditi zadane zadatke i najkasnije do 13. travnja 2022. podignuti videosnimke na Dicord. Komisija zadužena za određenu kategoriju pogledat će sve videosnimke i bodovati vožnje po unaprijed zadanim pravilima, a najbolje ekipe imat će dodatne zadatke i intervju s komisijom. Natjecanje obuhvaća djecu vrtićke dobi, pa sve do 19 godina starosti, objasnio je Kolarić te istaknuo kako su pokrenuli i jednu novu kategoriju Formula Beginner gdje su učenike željeli upoznati s električnim vozilima, kako ih konstruirati te voziti. Dodao je kako je ponosan na sve dosad ostvarene rezultate na brojnim natjecanjima od Istanbula, Meksika, Kanade, Australije, a sve to zahvaljujući predanom radu učenika, centara izvrsnosti, Hrvatskom robotičkom savezu, Hrvatskom društvu robotičara i Udruzi „Robofreak“.

Sretan sam i ponosan što iza sebe imamo ljude koji prepoznaju naš trud i naš rad i koji nam omogućuju da ostvarimo ovakve rezultate. Zahvaljujem se i svim mentorima centra izvrsnosti koji rade s puno entuzijazma kako bi se naša djeca mogla uspoređivati s europskim i svjetskim ekipama i dokazivati se u tim okvirima, rekao je Kolarić.

Ovo je natjecanje izlučno za prijavu ekipa na europsko RoboCup Junior natjecanje u 10 različitih kategorija te za svjetsko natjecanje u šest različitih kategorija. Vrijedi spomenuti kako 20-tak djece već 22. travnja putuje u Weiz na otvoreno RoboCup Junior natjecanje Austrije gdje nakon dvije godine ponovno žele zasjati u punom sjaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti