Više ništa nećete moći sakriti: Kanadski znanstvenici razvili tehniku čitanja misli pomoću EEG-a

Istraživači su otkrili kako je mozgu dovoljno tek 170 milisekundi kako bi zapamtio lice koje vidimo ispred sebe.

Martina Čizmić | 28.02.2018. / 16:06

Mozak, ilustracija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Neuroznanstvenici sa Sveučilišta u Torontu razvili su tehniku kojom mogu rekonstruirati slike iz ljudskog mozga. Točnije, zahvaljujući moždanoj aktivnosti i EEG-u, mogu vizualizirati ono što čovjek "vidi u glavi".

Tehnika, koju je razvio Dan Nemrodov, digitalno rekonstruira slike koje su osobe vidjele, i to pomoću elektroencefalografije (EEG).

Kad nešto vidimo, naš mozak stvara mentalnu sliku tog pedmeta. Uspjeli smo uhvatiti tu mentalnu sliku koristeći EEG kako bi ilustrirali ono što se događa u mozgu tijekom cijelog procesa, istaknuo je Nemrodov.

Tijekom istraživanja sudionici su bili priključeni na EEG, a na ekranu su im bila prikazana različita lica. Bilježila im se moždana aktivnost i pretvarala u slike koje ispitanici vide u svojoj glavi. Tehnika koristi algoritme temeljene na strojnom učenju.

Dan Nemrodov i Adrian Nestor (Foto: Ken Jones/University of Toronto) (Foto: Ken Jones/University of Toronto)

Istraživači su otkrili kako je mozgu dovoljno tek 170 milisekundi kako bi zapamtio lice koje vidimo ispred sebe.

Upravo bi zato ova tehnika mogla uvelike pomoći u medicini, ali i u drugim dijelovima života.

Mogla bi omogućiti bolju komunikaciju s osobama koje ne mogu verbalno komunicirati, jer može rekonstruirati ne samo ono što osoba vidi već i ono čega se sjeća i zamišlja, ono što želi poručiti, ističe profesor Adrian Nestor.

No možda je bitnija primjena ove tehnike u policijskim istragama, jer bi policiji pružila konkretnu sliku osumnjičenika, a ne verbalni opis.

Činjenica da možemo rekonstruirati ne kvadrate i trokute već prave slike ljudskog lica do u detalje jest ono što cijelu stvar čini uzbudljivom, zaključuje profesor Nestor.

 

 

Izvor: University of Toronto

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti