Više od polovice stanovništva ne vjeruje u bolju budućnosti, jasne su sve dublje podjele

Samo 40 posto ispitanika iz 28 zemalja širom svijeta složilo se s izjavom „moja obitelj i ja bolje ćemo živjeti za pet godina”, pokazalo je istraživanje.

Hina | 16.01.2023. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nešto manje od polovine ljudi u svijetu vjeruje da će njihovim obiteljima biti bolje u budućnosti, a najveći pesimizam iskazali su građani skupine vodećih gospodarstava, pokazuje istraživanje Edelman Trusta.

Samo 40 posto ispitanika iz 28 zemalja širom svijeta složilo se s izjavom „moja obitelj i ja bolje ćemo živjeti za pet godina”, pokazalo je istraživanje Edelman Trusta. Prije godinu dana poboljšanje je očekivala polovina ispitanih.

U SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Japanu pesimizam je dosegnuo najvišu razinu unatrag dva desetljeća kada je zaklada počela provoditi istraživanje.

Slika nije dostupna Kako smanjiti depresiju i tjeskobu? Na tjedan dana pauzirajte društvene mreže

Takav tjeskobni stav odražava duboku neizvjesnost u globalnom gospodarstvu kako se rat u Ukrajini nastavlja a središnje banke povećavaju svoje kamatne stope kako bi ukrotile inflaciju. Svjetska banka je u utorak upozorila da bi 2023. mogla biti kobna za globalno gospodarstvo koje bi moglo ući u recesiju.

U skupini vodećih gospodarstava najmanji je udio 'optimista' zabilježen u Japanu, samo devet posto. Slijede Njemačka i Velika Britanija, s 15 odnosno 23 posto ispitanika, te SAD gdje poboljšanje očekuje 36 posto ispitanika.

Zemlje s visokim stopama rasta bilježile su puno bolje rezultate, iako nešto slabije nego prošle godine, uz izuzetak Kine u kojoj je udio 'optimista' porastao za jedan postotni bod, na 65 posto, unatoč gospodarskim poremećajima povezanim sa strogim covid mjerama.

Peking je u međuvremenu znatno ublažio mjere suzbijanja zaraze COVID-19.

Rezultati su ponovo pokazali i duboku podjelu društva pod utjecajem pandemije i inflacije. Tako kućanstva s višim prihodima još imaju povjerenja u institucije poput vlade, kompanija, medija i nevladinih organizacija, za razliku od onih s niskim primanjima.

Tako je u SAD-u Edelmanov indeks pokazao prosječnu razina povjerenja u ključne institucije među ispitanicima s visokim primanjima od 63 posto. U skupini s niskim primanjima povjerenje u institucije iskazalo je njih samo 40 posto.

Slična odstupanja prisutna su i među ispitanicima iz Saudijske Arabije, Kine, Japana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Slika nije dostupna Znanstvenici pozivaju na globalno djelovanje u borbi protiv depresije

(Istraživanje) je zapravo ponovno pokazalo ogromnu klasnu podjelu, rekao je Richar Edelman, vlasnik zaklade.

U pandemiji (podjeli) smo svjedočili zbog različitih ishoda po pitanju zdravlja, a sada je vidimo po pitanju utjecaja inflacije, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila je da je pandemija uzimala veći danak siromašnima, a i poskupljenje osnovnih namirnica najteže pogađa ljude s niskim primanjima.

U Argentini, SAD-u, Južnoafričkoj Republici, Španjolskoj, Švedskoj i Kolumbiji rezultati ankete signaliziraju polarizaciju, budući da se veliki broj ispitanika složio s izjavom „vidim duboke podjele i mislim da ih nikada nećemo prevladati".

Ispitanici su pokazali nešto više povjerenja u kompanije, što Edelman pripisuje programima očuvanja radnih mjesta u pandemiji, povlačenju iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu i pojačanom angažmanu na ravnopravnosti manjinskih društvenih skupina, navodi Reuters.

U istraživanju je od 1. do 28. studenog sudjelovalo više od 32.000 ispitanika.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti