Visiobike — hrvatski električni bicikl koji je osvojio Europu

Vožnja gradom nikad nije bila lakša. Kao što svi već znamo, tehnologija se zavukla u svaki segment našeg života, pa tako i u bicikle koji sve više postaju ‘pametniji’ i električni.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 20.11.2014. / 10:11

Visiobike — hrvatski električni bicikl koji je osvojio Europu

Vožnja gradom nikad nije bila lakša. Kao što svi već znamo, tehnologija se zavukla u svaki segment našeg života, pa tako i u bicikle koji sve više postaju ‘pametniji’ i električni.

Visiobike je ‘gadget’ koji će zapeti za oko svakom tko voli prijevozno sredstvo na dva kotača, bilo da se radi o biciklima ili motociklima. Njegova jednostavnost i elegantnost me oduševila čim sam ga prvi put vidio.

Na Pioneers festivalu u Beču, dečki iz Visiobikea promovirali su svoj proizvod i moram priznati mamili osmijeh na lice svakom tko je isprobao ovo čudo od prijevoznog sredstva. Po čemu je ovaj bicikl poseban upitao sam Marka Matendu, CEO-a tvrtke:

“Visiobike je poseban po dizajnu i tehnologiji. Od nule smo ga dizajnirali u suradnji s Apsolutnim dizajn studijom tako da bude punokrvan električni bicikl sa baterijom i električnim motorom integriranim u jednu cjelinu. Tehnologija smartphone integracije je nešto po čemu smo posebni u svijetu električnih bicikala te nam omogućuje pružanje puno veće sigurnosti biciklista tijekom vožnje kao i značajno smanjivanje rizika od krađe Visiobike-a. Toliko smo sigurni da je Visiobike nemoguće ukrasti da dajemo godinu dana besplatnog osiguranja od krađe.”

Ovakav proizvod naravno nije lagano napraviti, pa tako Marko kaže da su potrošili dvije godine na razvoj, s tim da daljnji razvoj ne staje. Također, bez pomoći drugih hrvatskih poduzeća bilo bi teško napraviti ‘gadget’ poput Visiobikea.

“Bez potpore i znanja velikih Hrvatskih poduzeća poput Teh Cut-a koji su konstruirali i razvili aluminijski kalup za karbon, Mac motoplastike koji rade najbolje proizvode od karbonskih vlakana u ovom dijelu Europe i poduzeća Pet minuta koji rade najbolje aplikacije razvoj bi trajao i puno duže. Ali nakon što smo udružili snage, do prvog prototipa došli smo u samo tri mjeseca od "ideje na papiru”.”

Za razliku od svih ostalih startupa koji ciljaju na cijeli svijet ili američko tržište, Visiobike-ovo najveće tržište jest Europska Unija, ponajprije zbog geografske lokacije sjedišta, no sve bolji odaziv vidi se na tržištu SAD-a jer su kupci puno spremniji isprobati nove stvari nego u EU, te to tržište bilježi 100% rast.

Ako se pitate zašto bi trebali imati ovaj bicikl, Marko kaže kako je Visiobike namijenjen modernim, mladim, urbanim ljudima koji žive i rade u velikom gradu i svakodnevno se muče kako što prije doći i otići s posla. “Visiobike je savršen alat upravo za to.”

Tržište za ovaj proizvod je ogromno, pa tako samo u EU ima oko 1,5 milijuna električnih bicikala, SAD oko 180 tisuća, a Kina je tržište od nevjerojatnih 29 milijuna, no problem u Kini su jeftini i loši proizvodi s cijenom od 300$.

Najveći izazovi su, Marko kaže, bili razvoj od ideje to pravog proizvoda:

“Najteži je onaj korak od prototipa do serijskog proizvoda koji bez imalo brige možeš dati kupcu i biti siguran da će raditi i nakon 10 godina. Puno malih sitnica se treba riješiti i napraviti odličnima da bi došli do toga i to nam je bilo najteže.”

Što se cijene tiče, Visiobike možete dobiti po cijeni od 4.500 eura i u nju je uključeno gotovo sve, 250W električni motor, NuVinci kontinuirani varijabilni prijenos, smartphone integracija, 24/7 nadzor bicikla i sve vrhunske komponente. Dodatno se može nadoplatiti samo za snažniji motor, stražnju kameru i automatski mjenjač.

Dojmovi su fantastični, a tome smo svjedočili i sami na Pioneers festivalu u Beču gdje su apsolutno svi bili oduševljeni s Visiobike-om, jedino su reakcije na cijenu bile drugačije, od toga da ljudi ne mogu vjerovati koliko je jeftin u usporedbi što nudi do toga da bi im i 2000€ bilo previše za električni bicikl. 

Cilj Visiobikea je u 5 godina napraviti mrežu prodavaonica u EU i SAD-u i pozicionirati se na tržištu kao najnapredniji brand među električnim biciklima.

Visiobike — hrvatski električni bicikl koji je osvojio Europu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti