Visoka tehnologija otkrila tko su najveći svjetlosni zagađivači i kako ih natjerati da se promjene

Znanstvenici su na zanimljiv način odlučili proučiti tko su najveći svjetlosni zagađivači u Tucsonu.

Martina Čizmić | 31.10.2020. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svjetlosno zagađenje ne predstavlja problem samo za astronome, zaljubljenike u noćno nebo ili biologe, već i za budžete gradova koji financiraju javnu rasvjetu.

Posljednjih godina u Hrvatskoj gradovi smanjuju potrošnju električne energije u javnoj rasvjeti zamjenom običnih žarulja, štednim LED žaruljama, ali i smanjivanjem jačine osvjetljenja tijekom noći.

No, jedan je grad u Arizoni odličio iskoristiti visoku tehnologiju ne bi li smanjio svoje svjetlosno zagađenje i troškove javne rasvjete. Grad Tucson proveo je desetodnevni eksperiment, ne bi li detektirao tko u tom gradu ima najjača svjetla i rasipa električnu energiju. Tijekom tog perioda, smanjili su jačinu javne rasvjete i satelitom napravili snimke cijelog područja kako bi uhvatili počinitelje na djelu.

U pomoć su im priskočili znanstvenici iz Arizone, Njemačke i Irske koji su analizirali satelitske snimke i došli do zanimljivih zaključaka. Naime, javna rasvjeta nije najveći problem. Puno su problematičniji veliki oglasni panoi, stadioni i parkirališta koja troše mnogo energije na loše osmišljeno i loše održavano osvjetljenje.

Sad kad su utvrdili gdje je najveći problem, čelnici grada Tucsona mogu krenuti u njegovo rješavanje. Ali za to će trebati pomoć jer u većini slučajeva, problem su privatni objekti koji svjetle "poput Betlehema". U nekim bi slučajevima bilo dovoljno samo bolje usmjeriti reflektor, u drugima bi trebalo staviti štit preko svjetiljke kako bi svjetlo bilo usmjereno prema tlu, a ne prema nebu.

Ako grad uspije postići dogovor s privatnim vlasnicima, električna energija koja se troši na osvjetljavanje, mogla bi se tijekom noći usmjeriti u drugom smjeru - recimo za napajanje električnih vozila.

Izvor: Lights Journals

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti