Vjerovali ili ne, ali još postoje ljudi koji koriste Windows XP

Na prvi pogled 25 milijuna računala s Windows XP može zvučati kao velik broj, no to je tek 1,26 posto svih računala na svijetu.

Martina Čizmić | 07.09.2020. / 10:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo 20 godina od lansiranja operativnog sustava Windows XP , više od 25 milijuna računala diljem svijeta još uvijek ga koristi kao svoj operativni sustav.

Iako je od 2001. godine, kad je Windows XP ugledao svjetlo dana, Microsoft na tržište izbacio cijeli niz novih i boljih (da ne govorimo sigurnijih) operativnih sustava, stari XP se i dalje drži. Službeno, Microsoft je prestao podržavati Windows XP 2014. godine, što znači da korisnici više ne dobivaju sigurnosna ažuriranja za ta računala. To ih čini ranjivijima na viruse i hakerske napade.

Iako se možda kupovina novog operativnog sustava može činiti kao bespotrebno trošenje novca, pogotovo ako stari operativni sustav radi bez problema, novi operativni sustav ima cijeli niz prednosti - od boljeg iskorištavanja hadrverskih komponenti, naprednijih softverskih funkcija, pa do konstantne podrške od proizvođača.

Na prvi pogled 25 milijuna računala s Windows XP može zvučati kao velik broj, no to je tek 1,26 posto svih računala na svijetu.

Za usporedbu, aktualni operativni sustav Windows 10 pokreće više od 1,2 milijarde računala diljem svijeta.

Izvor: Indian Wire

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti