Vjerujete li Googleu dovoljno da počnete koristiti i njihovu bankovnu karticu?

Iako iz Googlea nisu potvrdili da rade na svojoj debitnoj kartici, na mreži su se već pojavile njene fotografije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.04.2020. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je Apple prošle godine predstavio svoju bankovnu karticu, čini se da još se još jedan tehnološki gigant sprema na ulazak na fintech tržište. Riječ je o Googleu te su se fotografije njihove kartice prošli tjedan proširile internetom. Prema nepotvrđenim informacijama, Google trenutačno razvija fizičku i virtualnu debitnu karticu koje bi povezao s tekućim računom i koja bi se mogla koristiti za kupovinu u trgovinama i online na isti način kao i ostale bankovne kartice. Za razvoj kartice Google će surađivati s partnerskim bankama, a fotografije otkrivaju partnerstvo s Visom, a spominje se i mogućnost suradnje i s Mastercardom.

Pixel 4 (Foto: AFP) - 2 Google će u rat s Appleom i Samsungom krenuti – nižim cijenama

Google želi učiniti upravljanje financijama jednostavnim i intuitivnim poput svojih postojećih aplikacija kao što su Gmail i Google Maps, komentirali su na Tech Cruncheu, a njihova kartica bit će povezana s aplikacijom Google Pay. Putem te aplikacije pratit će se i analizirati troškovi, pratiti potrošnja, ali moći će se i zaključati kartica u slučaju da je vlasnici izgube, kako ne bi došlo do njenog neovlaštenog korištenja i trošenja novca s računa. Broj virtualne kartice neće biti isti kao i broj fizičke kartice tako da, ako fizičku karticu blokirate, i dalje će se moći koristiti virtualna, dok vam Google ne pošalje novu karticu. A ako se netko dokopa tog virtualnog broja kartice, on se direktno iz aplikacije može resetirati.

Kartica će, naravno, biti beskontaktna, a podržavat će se i mobilno plaćanja tako da će za plaćanje biti dovoljno prisloniti telefon uz POS uređaj i transakciju potvrditi prepoznavanjem otiska prsta ili upisivanjem PIN-a na telefonu.

Slika nije dostupna Google predstavio platformu "Nastava od kuće" kao pomoć za održavanje nastave na daljinu

Google Card ili kako će se već kartica zvati, otvorit će nove prilike za zaradu te internetske kompanije, kao i pristup brojnim novim podacima o navikama kupovine korisnika (za očekivati je da će korisnici sami moći odrediti informacije koje Google može pratiti, a koje ne može), što će moći iskoristiti za još preciznije plasiranje oglasa. Također, kartica bi mogla biti prvi korak i prema drugim financijskim uslugama poput upravljanja dionicama, financijskog savjetovanja (u kojem bi ključnu ulogu mogla imati umjetna inteligencija), osiguranja, kreditiranja itd.

Na Tech Cruncheu objavili su i fotografije Googleove kartice za čiji dizajn kažu da vjerojatno nije konačan, a trenutačno nije poznato kada će službeno predstaviti svoju bankovnu karticu i novu uslugu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti