Nakon što je Apple prošle godine predstavio svoju bankovnu karticu, čini se da još se još jedan tehnološki gigant sprema na ulazak na fintech tržište. Riječ je o Googleu te su se fotografije njihove kartice prošli tjedan proširile internetom. Prema nepotvrđenim informacijama, Google trenutačno razvija fizičku i virtualnu debitnu karticu koje bi povezao s tekućim računom i koja bi se mogla koristiti za kupovinu u trgovinama i online na isti način kao i ostale bankovne kartice. Za razvoj kartice Google će surađivati s partnerskim bankama, a fotografije otkrivaju partnerstvo s Visom, a spominje se i mogućnost suradnje i s Mastercardom.

Google želi učiniti upravljanje financijama jednostavnim i intuitivnim poput svojih postojećih aplikacija kao što su Gmail i Google Maps, komentirali su na Tech Cruncheu, a njihova kartica bit će povezana s aplikacijom Google Pay. Putem te aplikacije pratit će se i analizirati troškovi, pratiti potrošnja, ali moći će se i zaključati kartica u slučaju da je vlasnici izgube, kako ne bi došlo do njenog neovlaštenog korištenja i trošenja novca s računa. Broj virtualne kartice neće biti isti kao i broj fizičke kartice tako da, ako fizičku karticu blokirate, i dalje će se moći koristiti virtualna, dok vam Google ne pošalje novu karticu. A ako se netko dokopa tog virtualnog broja kartice, on se direktno iz aplikacije može resetirati.

Kartica će, naravno, biti beskontaktna, a podržavat će se i mobilno plaćanja tako da će za plaćanje biti dovoljno prisloniti telefon uz POS uređaj i transakciju potvrditi prepoznavanjem otiska prsta ili upisivanjem PIN-a na telefonu.

Google Card ili kako će se već kartica zvati, otvorit će nove prilike za zaradu te internetske kompanije, kao i pristup brojnim novim podacima o navikama kupovine korisnika (za očekivati je da će korisnici sami moći odrediti informacije koje Google može pratiti, a koje ne može), što će moći iskoristiti za još preciznije plasiranje oglasa. Također, kartica bi mogla biti prvi korak i prema drugim financijskim uslugama poput upravljanja dionicama, financijskog savjetovanja (u kojem bi ključnu ulogu mogla imati umjetna inteligencija), osiguranja, kreditiranja itd.

Na Tech Cruncheu objavili su i fotografije Googleove kartice za čiji dizajn kažu da vjerojatno nije konačan, a trenutačno nije poznato kada će službeno predstaviti svoju bankovnu karticu i novu uslugu.