Google predstavio platformu "Nastava od kuće" kao pomoć za održavanje nastave na daljinu

G Suite for Education dostupan je besplatno svim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, potrebno je samo registrirati se.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 09:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je predstavio platformu "Nastava od kuće" za učenje na daljinu, središnje mjesto za informacije i alate koji pomaže nastavnicima u održavanju nastave na daljinu tijekom krize izazvane koronavirusom (COVID-19). Platforma je dostupna na poveznici i nudi resurse na hrvatskom jeziku koji će nastavnicima omogućiti što uspješnije korištenje paketa alata G Suite for Education kako bi se povezali s učenicima te učinili lekcije zanimljivijima i lakše prohodnima.

G Suite for Education koristi oko 120 milijuna nastavnika i učenika širom svijeta. Platforma 'Nastava od kuće' osmišljena je kao pomoć nastavnicima za održavanje nastave na daljinu tijekom krize izazvane koronavirusom (COVID-19). Iako web-lokacija u nekom trenutku više neće biti dostupna, sadržaj će biti dostupan na drugim platformama, kao što je Google Teacher Center, ističu za Zimo iz Googlea. 

G Suite for Education je skup aplikacija koje osiguravaju pristup osnovnim obrazovnim funkcijama (stvaranje online predavanja, generiranje dokumenata svih vrsta, obuka i upravljanje učionicom, dijeljenje datoteka, e-pošta itd.). G Suite for Education dostupan je besplatno svim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Da bi koristile sve prednosti paketa alata G Suite for Education, obrazovne ustanove samo se moraju besplatno registrirati na poveznici https://aktivacija.skole.hr/.

Google for Education je rješenje namijenjeno učenju i dizajnirano za učionicu, a uključuje upravljanje nastavom i učenje putem Google Classroom, paket alata za suradnju u sklopu G Suite for Education kao i novi način surađivanja s učenicima s Google Expeditions. Ovi alati zajedno štede vrijeme, osiguravaju suradnju i pobuđuju znatiželju dok učenici otkrivaju i uče zajedno na bilo kojem uređaju, gdje god se nalazili, pojasnili su za Zimo iz Googlea.

Platforma "Nastava od kuće" također nudi vodič za učitelje sa savjetima kako držati nastavu na daljinu (iz vlastitog doma) koji je dostupan na poveznici. Vodič donosi detaljne informacije, od organiziranja radnog okuženja, priprema lekcija i nastave kao i videosastanaka s učenicima do savjeta kako surađivati s učenicima, uključujući i korištenje Google Classrooma, alata koji omogućuje nastavnicima kreiranje virtualne učionice te dijeljenje digitalnih sadržaja, zadavanje zadataka, praćenje rada kao i komunikaciju s učenicima. Google će kontinuirano ažurirati informacije i izvore namijenjene držanju nastave na daljinu uzimajući u obzir povratne informacije "s terena" - od učitelja i partnera.

S G Suite for Education naš je cilj uštedjeti vrijeme preopterećenim učiteljima koje troše na administrativne zadatke kako bi više vrijeme uložili u ono što je doista važno: učenje učenika. Više od milijardu učenika diljem svijeta trenutačno ne može pohađati školu, dok se tisuće nastavnika suočavaju s novim izazovima da prvi put moraju voditi nastavu na daljinu. Želja nam je pomoći nastavnicima i omogućiti im da nastave podučavati tako što ćemo naše resurse – tehnologiju, programe, stručnjake i inženjere - učiniti dostupnim što je većem broju obrazovnih djelatnika. Nadamo se da ćemo što je većem broju škola diljem svijeta pomoći u održavanju nastave na daljinu, ističu iz Googlea.

Održavanje nastave na daljinu putem besplatnih alata Googlea omogućeno je zahvaljujući suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom – CARNET.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti