Vještine poput gimnastičara: Nevjerojatno je što sve može napraviti robot Atlas

Stoj na rukama, kolut naprijed, bočno okretanje u zraku samo su neke od nevjerojatnih (gimnastičkih) vještina robota Atlasa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.09.2019. / 07:54

Atlas (Foto: YouTube/Boston Dynamics)

Robotska kompanija Boston Dynamics svakih nekoliko mjeseci objavljuje videozapise kojima pokazuje kakav su napredak ostvarili u razvoju svojih robota. Nove mogućnosti i vještine svaki put nas oduševe i možemo se samo zapitati što će sve roboti moći raditi za nekoliko godina, uz još veći napredak robotike i umjetne inteligencije, ako danas već mogu prakticirati – parkour.

  SpotMini (Foto: Boston Dynamics) Šef Boston Dynamicsa napokon otkrio čemu služe "robotski psi" SpotMini

SpotMini roboti vuku kamion Djeluje li i vama pomalo zastrašujuće ova snimka vučne službe budućnosti?  

U novom videu robot Atlas pohvalio se kombinacijom svojih gimnastičkih i parkour vještina pa tako bez problema može napraviti stoj na rukama, kolut naprijed te se bočno okretati u zraku. Neki od poteza koje je robot napravio na objavljenom videu teški su i za ljude te je jasno da iza njegovih gimnastičkih vještina stoje sati i sati mukotrpnog rada inženjera, stručnjaka za softver i hardver koji su uspjeli napraviti humanoidnog robota koji bi u budućnosti mogao raditi u skladištima i na gradilištima, a možda i sudjelovati na robotskoj olimpijadi.

Atlas je opremljen Lidarom i stereosenzorima kako bi mogao pratiti svijet oko sebe, težak je oko 80 kg, sam se može podignuti ako padne, a zahvaljujući novom algoritmu koji prati kretnje robota, uspješno se može predvidjeti svaki njegov sljedeći potez.

Osim o Atlasu, Boston Dynamics objavio je i novosti o "robotskom psu" Spotu, čiji su dosad objavljeni videozapisi također oduševili internet, a pridjevi s kojima ga se najčešće opisuje su - impresivan i zastrašujući. Spot će se napokon pojaviti na tržištu, a čak i ako imate dovoljno novca (spominje se iznos koji je potreban za plaćanje luksuznog automobila), nećete ga moći kupiti jer je namijenjen samo kompanijama koje bi ga mogle koristiti za npr. praćenje stanja na gradilištima, udaljeno praćenje curenja plina, sigurnost itd.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti