Vodeći britanski epidemiolog o indijskoj varijanti koronavirusa: "Čini se da zaraznost manja nego što se dosad vjerovalo"

Sposobnost transmisije indijske varijante koronavirusa B.1.617.2 mogla bi biti manja nego što se do sada vjerovalo, kazao je u srijedu jedan od vodećih britanskih epidemiologa, ali i dodao da bi postojeća cjepiva mogla biti manje učinkovita u suzbijanju spomenute varijante.

Hina | 19.05.2021. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Premijer Boris Johnson u petak je rekao da bi pojava indijske varijante mogla spriječiti njegov plan potpunog ukidanja 'lockdowna' u Engleskoj 21. lipnja.

Prema riječima premijera, ako je varijanta tek neznatno više prenosiva od kentske varijante, tada bi popuštanje mjera moglo ići prema planu, no ako indijska varijanta ima znatno veći kapacitet prijenosa tada bi Johnson bio primoran ponovo razmotriti najavljeni plan otvaranja zemlje.

Epidemiolog Neil Ferguson, s Imperial Collega u Londonu, kazao je da još postoji tračak nade.

Iako se čini da indijska varijanta ima znatnu prednost rasta, čini se prema najnovijim podacima, da je ona manja nego što se do sada vjerovalo, kazao je Ferguson.

Da bi se utvrdilo u kojoj mjeri ta varijanta nadmašuje kentsku, potrebno je pričekati sveobuhvatnije podatke, objasnio je epidemiolog.

Ferguson dodaje da vlada vjeruje da cjepiva štite protiv teških oblika bolesti uzrokovane varijantom B.1. 617.2, ali i da se ta varijanta lakše širi i kod cijepljenih osoba, tj. učinkovitost cjepiva glede transmisije varijante je "smanjena".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti