Voyager 1 dosegao novo područje - "magnetsku autocestu" na vanjskom rubu Sunčevog sustava

NASA-ina svemirska letjelica Voyager otkrila je novo područje u Sunčevom sustavu, za koje znanstvenici nisu znali da postoji. Voyager 1 i njegova sestrinska sonda Voyager 2 putuju kroz svemir od 1977. godine i mogli bi postati prvi objekti napravljeni od čovjeka koji će napustiti Sunčev sustav.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 04.12.2012. / 11:10

Voyager 1 dosegao novo područje - "magnetsku autocestu" na vanjskom rubu Sunčevog sustava

NASA-ina svemirska letjelica Voyager otkrila je novo područje u Sunčevom sustavu, za koje znanstvenici nisu znali da postoji. Voyager 1 i njegova sestrinska sonda Voyager 2 putuju kroz svemir od 1977. godine i mogli bi postati prvi objekti napravljeni od čovjeka koji će napustiti Sunčev sustav, piše Space.com.

Znanstvenici nisu bili sigurni kada će letjelica napustiti Sunčev sustav, a sada tvrde da se vjerojatno nalazi u krajnjem dijelu sustava, koji je definiran kao vanjski dio heliosfere, velikog oblaka nabijenih čestica koje izbacuje sunce. Voyager 1 ušao je u novo područje heliosfere koje znanstvenici nazivaju 'magnetic highway', odnosno 'magnetska autocesta', a koje omogućuje česticama iz unutrašnjosti heliosfere da se gibaju prema van, a česticama iz galaksije da ulaze u heliosferu.

'Vjerujemo da je ovo posljednji sloj između nas i međuzvjezdanog prostora. Ovaj prostor nismo predvidjeli da postoji.', izjavio je Edward Stone, znanstvenik na projektu Voyager. 'Teško je predvidjeti hoće li Voyager uskoro napustiti Sunčev sustav. To može potrajati dva mjeseca ili dvije godine.'

Kako se Voyager 1 sve više i više udaljava, tako njegovi senzori mjere sve više i više visoko energetski nabijenih čestica za koje se smatra da potječu izvan Sunčevog sustava. Voyager 1 je NASA-ina najdugovječnija letjelica, i nastavit će putovati i kada napusti Sunčev sustav. Međutim, potrebno joj je oko 40,000 godina prije nego dođe do druge zvijezde. Puno prije toga Voyagerovi instrumenti prestat će raditi - 2020. isključit će se prvi, a do 2025. godine isključit će se posljednji instrument.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti